Besplatne ture kroz podzemne galerije povodom 326. rođendana Petrovaradinske tvrđave

Besplatne ture kroz podzemne galerije povodom 326. rođendana Petrovaradinske tvrđave

Muzej grada obeležava dan kada je položen kamen temeljac strateški važnog utvrđenja na Dunavu.

Povodom obeležavanja 326. rođendana Petrovaradinske tvrđave, Muzej grada Novog Sada 18. oktobra organizuje besplatno vođenje kroz Podzemne vojne galerije.

Vođenje je organizovano u dva termina, u 11 i 15 časova. Svi zainteresovani treba da se jave u Vodičku službu Muzeja deset minuta pre navedenih termina, navodi se u pozivu.

UTVRĐENJE OD STRATEŠKE VAŽNOSTI: Godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska je pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog, povratila ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave. Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi. Кamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Кrua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan