Besplatni buketi za dame u prvim borbenim redovima – medicinske sestre i lekarke (FOTO)

Besplatni buketi za dame u prvim borbenim redovima – medicinske sestre i lekarke (FOTO)

Šta se ovih dana traži u novosadskim cvećarama? Iako bi, možda, prva pomisao bila da u ovoj situaciji cveće ne spada u nešto što je neophodno, lep buket, aranžirana korpa ili, makar, jedan cvet i te kako može da ulepša ove teške dane koje svi preživljavamo. Pogotovo kada je namenjeno onim damama koje su na "prvim linijama fronta", odnosno medicinskim radnicama, heroinama koje su baš sada donele nove živote na svet, ili bitnim junakinjama iz vaših života.

Otkazane su proslave rođendana, svadbe, nemogući su izlasci u restoran za godišnjice, pa čak ni na sahranama ne sme da prisustvuje više od pet osoba. Ipak, da jezik cveća kod naših sugrađana nije zaboravljen ni tokom vanrednog stanja, uverili smo se posetivši jednu od retkih cvećara u gradu koje još uvek rade, cvećaru "Dalija" na Bulevaru oslobođenja.


Kako je za portal Moj Novi Sad ispričala vlasnica cvećare Julkica Martinov, potražnja za cvećem jeste vidno smanjena, ali postoje oni koji ne odustaju od ovakvog načina čestitanja ili izražavanja ljubavi, nežnosti, zahvalnosti, saosećanja, poštovanja ili divljenja...

– Ono što je ljudima i dalje potrebno i čiji broj porudžbina se ne smanjuje jesu suze i venci za sahrane. S tim što sada skoro isključivo radimo dostavu istih na groblje, jer ni na sahranama ne sme da se okupi više od pet osoba. Stoga svi koji ne spadaju u najbliskije osobe mogu samo da pošalju cveće sa poslednjim pozdravom – priča Martinov i dodaje da joj je toliko bilo žao jedne devojke koja je kupila cveće i potom se uputila na sahranu svog oca na kojoj je bila jedina prisutna, da bi joj ponudila da ide sa njom da nije imala sledeće isporuke.


Dok smo razgovarali sa vlasnicom, u cvećaru je ušao mlad muškarac u potrazi za posebno lepim buketom. Uz pomoć cvećarke, odlučio se za delikatne ljiljane, a kada smo ga upitali kojim povodom poklanja buket, saznali smo da dočekuje suprugu sa bebom iz porodilišta.


Za njim je vrata cvećare otvorio još jedan Novosađanin, koji je potom kupio korpu sa cvećem za suprugu sa kojom proslavlja desetogodišnjicu braka. Inače bi je, kako kaže, izveo na večeru u restoran sa muzikom, ali pošto uslovi ne dozvoljavaju, želi barem da je obraduje na ovaj klasičan i nepogrešiv način.

Dakle – za one koji su rešili da važne datume uveličaju cvećem, ni pandemija nije prepreka, barem za sada, dok cveće još uvek može da se kupi.

Međutim, od pre nekoliko dana posebnu pažnju privlači jedna divna akcija: besplatni buketi za medicinske radnice! Akciju je pokrenula veleprodaja sadnica i cveća "Yu Ital com", donirajući materijal novosadskim cvećarama koje žele da učestvuju. Priključilo se desetak cvećara, ali su, u međuvremenu, mnoge od njih zatvorile svoje prodajne objekte.


"Dalija" je jedna od onih koje još uvek rade, te kod njih i dalje možete doći po besplatne bukete za medicinske sestre ili doktorke koje želite da obradujete i nagradite ih za njihovu hrabrost i požrtvovanost tokom epidemije.

– Nabavili sam dosta cveća, te smo nastavili akciju sa svojim materijalom. Dosta mojih prijatelja radi u Hitnoj pomoći i odmah sam se javila njima, da prebroje koliko dama imaju među zaposlenima. Pripremili smo i poslali 37 buketa za njih, pa su njihove kolege došle po to. Naši cvetni aranžmani stigli su i do lekarki i sestara na Institutu u Kamenici objašnjava Julkica i dodaje da će njena cvećara raditi dok god to bude moguće, jer želi da opstanu i ne razmišlja o otpuštanju radnica.Takođe, jedna od sestara iz Urgentnog centra odlučila je da iznenadi svoje koleginice i došla po četiri buketa, a za akciju se raspitivao i jedan muškarac koji tamo radi.

Naravno, sve reakcije su bile izuzetno dirljive, medicinske radnice su bile ganute ovakvom pažnjom, a neke od njih su se i rasplakale.


Zato, ukoliko je vaša supruga, devojka, sestra, rođaka, koleginica ili prijateljica deo bilo kojeg medicinskog tima, znajte da možete da joj odate priznanje tako što ćete doći po besplatan buket za nju i barem jedan trenutak u njenom stresnom i neizvesnom radnom danu učiniti posebnim. Jer, svaka od njih to nesumnjivo zaslužuje!

Oceni vest:
18
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan