Besplatni  kursevi kineske kulture u organizaciji "Konfucijevog instituta"

Besplatni kursevi kineske kulture u organizaciji "Konfucijevog instituta"

Novosađani i Novosađanke moći će da se upoznajau sa kineskom kulturom čaja, kineskom kaligrafijom i tradicionalnim slikarstvom, umetnošću rezanja papira i kineskih čvorova, da savladaju taiči...

Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu ovog proleća organizuje niz besplatnih kurseva iz kineske kulture koji će početi 4. marta.

"Kineska kaligrafija i kinesko slikarstvo" traje 15 nedelja, po 2 časa nedeljno. Polaznici i polaznice će moći da se upoznaju sa nastankom i razvojem kineskih karaktera i saznaju više o kineskim stilovima pisanja iz različitih istorijskih perioda. Takođe će imati priliku da nauče da slikaju šljivin cvet, orhideju, bambus  i hrizantemu, četiri biljke poznatije u kineskoj kulturi kao “četiri džentlemena”. Svi učesnici i učesnice moći će da slobodnim stilom slikaju mastilom i stvaraju svoja umetnička dela.


"Kultura čaja"
je kurs koji takođe traje 15 nedelja, 2 časa nedeljno. Polaznici i polaznice ovog kursa se neće upoznati samo sa kulturom čaja, koja se odnosi na njegovu istoriju, običaje, ceremoniju čaja, književnost i dobrobiti od konzumiranja čaja, već će biti u prilici da uživaju u ukusima različitih čajeva i naučiti da ih prepoznaju. Na kraju kursa, polaznici će moći da izvedu jednostavniju ceremoniju čaja i naučiće kako se pripremaju kineski čajevi.

Kurs "Umetnost kineskih čvorova i rezanog papira" traje 12 nedelja, 2 časa nedeljno. Svi zainteresvoani će naučiti da od običnog parčeta papira, makaza i skalpela stvaraju mala raznobojna umetnička dela. Takođe će moći da savladaju osnove kineskog čvora i nauče da prave različite kineske čvorove, kao što su “sreća”, “leptir” i drugi, i od njih naprave poklončiće za svoje najbliže.

"Taiči" je namenjen ljubiteljima i ljubiteljkama taičija svih generacija, bez obzira da li su početnici ili imaju prethodnog znanja. Ovladaće se osnovama taiči pokreta, sa ciljem jačanja imuniteta, poboljšanja ravnoteže i koordinacije pokreta, ali i snage mišića. Ovaj kurs će trajati 15 nedelja, 2 časa nedeljno.

Na kurseve se mogu prijaviti svi zainteresovani, a obrazac prijave može se pronaći na sajtu Konfucijevog instituta.

Krajnji rok za slanje prijava za sva četiri kuras je 1. mart.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem mejla ili na telefon 450-289.

Izvor: Konfucijev institut

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan