Besplatni pregledi na Svetski dan srca, Banovina osvetljena u znak podrške (FOTO)

Besplatni pregledi na Svetski dan srca, Banovina osvetljena u znak podrške (FOTO)

Povodom Svetskog dana srca, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, sva 44 Doma zdravlja i 9 opštih bolnica na teritoriji Vojvodine obavljaće besplatne preventivne preglede stanovništva na kardiovaskularne rizike (klinički pregled, BMI, krvni pritisak, EКG i određivanje šećera u krvi ) u prepodnevnim satima, na različitim lokacijama u njihovim sredinama.

U znak podrške ovoj manifestaciji i borbi protiv bolesti srca i krvotoka kao najčešćoj bolesti u Vojvodini, zgrada Pokrajinske vlade je od srede osvetljena crvenom bojom.

- Ovogodišnji Svetski dan srca 29.septembar obeležava se širom planete u znaku obećanja samom sebi, svima koje volimo, celom svetu – “Šta ja mogu odmah da učinim da se pobrinem za svoje srce, za tvoje srce... za sva naša srca?“ – kaže se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija je druga u Evropi po učestalosti umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Svakog sata u Srbiji umre šest osoba od kardiovaskularnih bolesti, a svakog dana u našoj zemlji 45 osoba doživi infarkt.


U Vojvodini je broj infarkta u 2016. godini bio 2.888, a u 2017.godini čak 4.405 pacijenata doživelo je srčani udar. Svaki minut kašnjenja u pružanju pomoći kod srčanog udara odnosi i 13 dana života, pod uslovom da pacijent preživi.

Do pre godinu dana najveći problem u pokrajini predstavljalo je to što su se svi srčani bolesnici upućivali u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Кamenici. Кupovinom tri angio sale u Somboru, Subotici i Zrenjaninu za nepunih godinu dana u njima je obavljeno preko 1.000 koronografija.

Postojanjem više funkcionalno osposobljenih kardioloških jedinica na prostoru cele pokrajine srčanim bolesnicima pruža se savremeno lečenje srčanog udara koje uključuje brze interventne procedure i ugradnju koronarnog stenta. Na taj način spašavaju se ljudski životi, a evidentne su uštede u lečenju kardiovaskularnih bolesti, kaže se u saopštenju Pokrajinskog sekratarijata za zdravstvo. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan