BETANIJA: Blizanci Stefan i Lazar prve bebe u 2018. godini

BETANIJA: Blizanci Stefan i Lazar prve bebe u 2018. godini

Gradonačelnik Miloš Vučević i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković posetili su prvorođene bebe u 2018. godini čija majka ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, i tom prilikom u novosadskom porodilištu, majci prvih beba, Borbali Jablanov uputili srdačne čestitke, javila je danas pres služba Grada.

Кako su prve bebe rođene u 2018. godini blizanci, Grad je obezbedio novogodišnji poklon, odnosno po 200.000 dinara za svako dete, a za svu ostalu decu, sa teritorije Novog Sada, rođenu 1. januara po 50.000 dinara.

- Uvek je najlepši početak godine u našem novosadskom porodilištu, i mislim da ova 2018. godina treba da bude veoma dobra imajući u vidu da smo je otvorili sa blizancima. Dvojica dečaka su prvi došli na svet u ovoj godini, i zaista je velika čast poželeti im dobrodošlicu. Naš najvažniji zadatak je da im stvaramo uslove za bezbrižno detinjstvo, da imaju najbolja obdaništa, škole, bezbedne ulice, lepa igrališta, da uživaju u odrastanju i da sutra postanu dobri ljudi. Grad Novi Sad je doneo odluku da poveća novčane naknade za prve bebe rođene 1. januara na 200.000 dinara, a uveli smo i novinu da prva beba koja bude rođena 1. februara, na Dan Grada, dobije takođe 200.000 dinara kao vid podrške. Nadam se da ćemo ekonomski jačati i biti u situaciji da još više pomažemo roditelje i njihove porodice, jer nema važnijeg zadatka od pronalitetne politike i očuvanja jedne zajednice, jednog naroda i jedne države – rekao je Miloš Vučević.

 


Pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković istakao je da će od početka ove godine, sve trudnice i novopridošle bebe koje dolaze na svet na Кlinici za ginekoliju i akušerstvo, biti smeštene u najsavremenijem porodilištu na teritoriji Republike Srbije.

- Završili smo kompletnu rekonstrukciju novosadskog porodilišta, imamo najsavremenije dvokrevetne sobe, i u okviru "baby friendly" programa majke će odmah biti sa svojom decom. U novosadskom porodilištu tokom 2017. godine rođeno je preko 6.700 mališana, i to je samo nastavak naše politike povećanja nataliteta i pružanja što veće podrške našim trudnicama, porodiljama, i njihovoj deci – rekao je doc. dr Zoran Gojković.

Upravnik Кlinike za ginekologiju i akušerstvo КCV prof. dr Tihomir Vejnović rekao je da je prvi porođaj u ovoj godini protekao u najboljem redu. Prirodnim, vaginalnim putem u 1.19 časova rođeni su blizanci, dva dečaka, koji su po rođenju bili teški 2.630 i 2.730 grama.

- Od ponoći pa do podneva rođeno je četiri bebe, tri dečaka i jedna devojčica. U toku prošle godine u našem porodilištu rođeno je za oko 50 do 60 više beba u odnosu na 2016. godinu. Nadam se da je naš osnovni cilj ostvaren, a to je da se porođaji i trudnoće sprovedu u dobrim uslovima uz maksimalnu podršku i timski rad svih zaposlenih na našoj Кlinici – naglasio je prof. dr Vejnović, a prenosi pres služba Grada Novog Sada.

Pravo na novogodišnji poklon ostvaruje majka za prvo dete rođeno u Novom Sadu 1. januara nove godine. Novogodišnji poklon se isplaćuje jednokratno i, počev od 1. januara 2018. godine, iznosi 200. 000 dinara. U slučaju da se u porođaju rodi dvoje ili više dece, iznos novogodišnjeg poklona pripada za svako dete.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina astrologija jkp lisje novosadsko porodilište JGSP "Novi Sad" obeležavanje novosadske racije korona virus raspored sahrana novi sad izmena trase autobusa dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja bez struje horoskop isključenja struje servisne informacije novi sad sahrane novi sad novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija zodijak klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija bez vode isključenje vode vlada srbije uhapšen diler zdravlje bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje