BETANIJA: Blizanci Stefan i Lazar prve bebe u 2018. godini

BETANIJA: Blizanci Stefan i Lazar prve bebe u 2018. godini

Gradonačelnik Miloš Vučević i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković posetili su prvorođene bebe u 2018. godini čija majka ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, i tom prilikom u novosadskom porodilištu, majci prvih beba, Borbali Jablanov uputili srdačne čestitke, javila je danas pres služba Grada.

Кako su prve bebe rođene u 2018. godini blizanci, Grad je obezbedio novogodišnji poklon, odnosno po 200.000 dinara za svako dete, a za svu ostalu decu, sa teritorije Novog Sada, rođenu 1. januara po 50.000 dinara.

- Uvek je najlepši početak godine u našem novosadskom porodilištu, i mislim da ova 2018. godina treba da bude veoma dobra imajući u vidu da smo je otvorili sa blizancima. Dvojica dečaka su prvi došli na svet u ovoj godini, i zaista je velika čast poželeti im dobrodošlicu. Naš najvažniji zadatak je da im stvaramo uslove za bezbrižno detinjstvo, da imaju najbolja obdaništa, škole, bezbedne ulice, lepa igrališta, da uživaju u odrastanju i da sutra postanu dobri ljudi. Grad Novi Sad je doneo odluku da poveća novčane naknade za prve bebe rođene 1. januara na 200.000 dinara, a uveli smo i novinu da prva beba koja bude rođena 1. februara, na Dan Grada, dobije takođe 200.000 dinara kao vid podrške. Nadam se da ćemo ekonomski jačati i biti u situaciji da još više pomažemo roditelje i njihove porodice, jer nema važnijeg zadatka od pronalitetne politike i očuvanja jedne zajednice, jednog naroda i jedne države – rekao je Miloš Vučević.

 


Pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković istakao je da će od početka ove godine, sve trudnice i novopridošle bebe koje dolaze na svet na Кlinici za ginekoliju i akušerstvo, biti smeštene u najsavremenijem porodilištu na teritoriji Republike Srbije.

- Završili smo kompletnu rekonstrukciju novosadskog porodilišta, imamo najsavremenije dvokrevetne sobe, i u okviru "baby friendly" programa majke će odmah biti sa svojom decom. U novosadskom porodilištu tokom 2017. godine rođeno je preko 6.700 mališana, i to je samo nastavak naše politike povećanja nataliteta i pružanja što veće podrške našim trudnicama, porodiljama, i njihovoj deci – rekao je doc. dr Zoran Gojković.

Upravnik Кlinike za ginekologiju i akušerstvo КCV prof. dr Tihomir Vejnović rekao je da je prvi porođaj u ovoj godini protekao u najboljem redu. Prirodnim, vaginalnim putem u 1.19 časova rođeni su blizanci, dva dečaka, koji su po rođenju bili teški 2.630 i 2.730 grama.

- Od ponoći pa do podneva rođeno je četiri bebe, tri dečaka i jedna devojčica. U toku prošle godine u našem porodilištu rođeno je za oko 50 do 60 više beba u odnosu na 2016. godinu. Nadam se da je naš osnovni cilj ostvaren, a to je da se porođaji i trudnoće sprovedu u dobrim uslovima uz maksimalnu podršku i timski rad svih zaposlenih na našoj Кlinici – naglasio je prof. dr Vejnović, a prenosi pres služba Grada Novog Sada.

Pravo na novogodišnji poklon ostvaruje majka za prvo dete rođeno u Novom Sadu 1. januara nove godine. Novogodišnji poklon se isplaćuje jednokratno i, počev od 1. januara 2018. godine, iznosi 200. 000 dinara. U slučaju da se u porođaju rodi dvoje ili više dece, iznos novogodišnjeg poklona pripada za svako dete.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan