BETANIJA: Striktno pridržavanje bebi frendli programa nije njegova suština

BETANIJA: Striktno pridržavanje bebi frendli programa nije njegova suština

Iako smo poslednjih dana u više navrata pisali o ukidanju programa bebi frendli u porodilištima u Srbiji, jer se on ne sprovodi onako onako kako je to zamislio UNICEF, u novosadskom porodilištu kažu da su zadovoljni rezultatima koje ovaj program ima i ne planiraju njegovo ukidanje.

U razgovoru za "Dnevnik", upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Tihomir Vejnović izjavio je da je program modifikovan od početka, te da su ga prihvatile i majke i zaposleni.

 - Program bebi frendli u suštini ima dva cilja. Prvi je prijateljski odnos prema bebi, prema majci, odnosno prema porodici. Suština je u što humanijem pristupu porodilji, kako u samom aktu porođaja, tako i u celom periodu boravka pacijenta u bolnici posle porođaja. Ta humanost se zasniva na poštovanju prirodnih zakona, koji se sastoji u održavanju bliskosti između novorođenčeta i majke. Tu je i s aspekta etike, najveća vrednost tog globalnog programa Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa. Drugi cilj je korišćenje prirodne ishrane, a to je majčino mleko - kaže profesor dr Tihomir Vejnović.

Upravnik Betanije smatra da se mogu da preispitati uslovi i način sprovođenja programa, naročito u porodilištima s velikim brojem porođaja i porodilištima gde porođajne sobe nisu izgrađene po principu apartmana. Za novosadsko porodilište, koje ima 40 soba, mahom dvokrevetnih i trokrevetnih, to bi značilo proširenje kapaciteta od 100 posto i dvostruko povećanje broja medicinskog i nemedicinskog osoblja.

- Striktno pridržavanje bebi frendli programa nije njegova suština. Svako porodilište prilagođava delove u organizaciji "10 koraka do uspešnog dojenja" u interesu, pre svega, pacijenata. Naše porodilište ima oko 6. 500 porođaja godišnje, i oko 100 kreveta za majke i isto toliko kreveta za bebe. Majke koje su porođene prirodnim putem smeštene su u prostorijama i sobama u takozvanom bebi frendli odeljenju i one su od porođaja do otpusta stalno sa svojom decom. Modifikacija programa se uglavnom odnosi na bebe koje se nalaze na Odeljenju intenzivne i poluintenzivne nege, kao i porođaje carskim rezom. Pošto u našem porodilištu ima više od 2.000 carskih rezova godišnje, striktno sprovođenje bebi frendli programa kod majki s carskim rezom je u praktičnim uslovima nemoguće izvesti – objašnjava dr Vejnović za "Dnevnik".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan