BETANIJA: Striktno pridržavanje bebi frendli programa nije njegova suština

BETANIJA: Striktno pridržavanje bebi frendli programa nije njegova suština

Iako smo poslednjih dana u više navrata pisali o ukidanju programa bebi frendli u porodilištima u Srbiji, jer se on ne sprovodi onako onako kako je to zamislio UNICEF, u novosadskom porodilištu kažu da su zadovoljni rezultatima koje ovaj program ima i ne planiraju njegovo ukidanje.

U razgovoru za "Dnevnik", upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Tihomir Vejnović izjavio je da je program modifikovan od početka, te da su ga prihvatile i majke i zaposleni.

 - Program bebi frendli u suštini ima dva cilja. Prvi je prijateljski odnos prema bebi, prema majci, odnosno prema porodici. Suština je u što humanijem pristupu porodilji, kako u samom aktu porođaja, tako i u celom periodu boravka pacijenta u bolnici posle porođaja. Ta humanost se zasniva na poštovanju prirodnih zakona, koji se sastoji u održavanju bliskosti između novorođenčeta i majke. Tu je i s aspekta etike, najveća vrednost tog globalnog programa Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa. Drugi cilj je korišćenje prirodne ishrane, a to je majčino mleko - kaže profesor dr Tihomir Vejnović.

Upravnik Betanije smatra da se mogu da preispitati uslovi i način sprovođenja programa, naročito u porodilištima s velikim brojem porođaja i porodilištima gde porođajne sobe nisu izgrađene po principu apartmana. Za novosadsko porodilište, koje ima 40 soba, mahom dvokrevetnih i trokrevetnih, to bi značilo proširenje kapaciteta od 100 posto i dvostruko povećanje broja medicinskog i nemedicinskog osoblja.

- Striktno pridržavanje bebi frendli programa nije njegova suština. Svako porodilište prilagođava delove u organizaciji "10 koraka do uspešnog dojenja" u interesu, pre svega, pacijenata. Naše porodilište ima oko 6. 500 porođaja godišnje, i oko 100 kreveta za majke i isto toliko kreveta za bebe. Majke koje su porođene prirodnim putem smeštene su u prostorijama i sobama u takozvanom bebi frendli odeljenju i one su od porođaja do otpusta stalno sa svojom decom. Modifikacija programa se uglavnom odnosi na bebe koje se nalaze na Odeljenju intenzivne i poluintenzivne nege, kao i porođaje carskim rezom. Pošto u našem porodilištu ima više od 2.000 carskih rezova godišnje, striktno sprovođenje bebi frendli programa kod majki s carskim rezom je u praktičnim uslovima nemoguće izvesti – objašnjava dr Vejnović za "Dnevnik".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

štrand raspored sahrana i ispraćaja Spens havarija na vodovodu betanija elektrovojvodina bez vode grad novi sad almaško groblje novorođenčad opens 2019 novosadsko porodilište servisne informacije novi sad servisne informacije bebe sahrane opens distrikt raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje jkp lisje Novo naselje isključenje vode isključenja struje gradsko groblje novosadska policija Elektrodistribucija Novi Sad lisje sahrane novi sad policija