BEZ ČEKANJA: Sve više građana Srbije kovid test radi u Mađarskoj

BEZ ČEKANJA: Sve više građana Srbije kovid test radi u Mađarskoj

Zbog komplikovane procedure za testiranje na korona virus, građani Srbije odlučuju se i na putovanje u susednu Mađarsku i testiranje u pograničnim privatnim klinikama.

U Segedinu, koji je od Novog Sada udaljen oko 135 kilometara, posluju najmanje dve privatne klinike koje građanima Srbije nude PCR testiranje i testiranje na antitela.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE), testiranje se u ovim klinikama obavlja i po hitnom postupku, preko reda, u roku od 24 časa, uprkos znatno višem cenovniku usluga u odnosu na cene u Srbiji.

U Srbiji nije moguće uraditi PCR testiranje u privatnim klinikama, a u državnim akreditovanim institucijama procedura zahteva čekanje u redovima, a potom i višednevno čekanje na rezultate.

Direktorka klinike "Doctor Hair Clinic" iz Segedina, Ema Šomođi izjavila je za Radio Slobodnu Evropu da svakog dana imaju pozive iz Srbije, da su u pitanju građani koji žele da dobiju termin i rezultat u roku od 48 ili 72 sata.

Cena PCR testiranja je 130 evra po osobi, a ukoliko je neophodno hitno testiranje, potrebno je doplatiti još 50 evra. Analiza na antitela korona virusa je 70 evra, dok je brzi serološki test 60 evra.

Na osnovu novih mađarskih propisa koji su doneti krajem jula, Mađarska je Srbiju uvrstila u žutu zonu rizičnih zemalja, što znači da stranci i državljani Mađarske koji dolaze iz država sa tog spiska, moraju 14 dana u karantin. 

Ipak, građani Srbije mogu da dođu u Mađarsku i da se kreću u krugu od 30 kilometara od granice, i dužni su da napuste ovu državu u roku od 24 sata.

Detaljnije o tome koji su uslovi prolaska kroz Mađarsku i šta se desi ako vam je nalaz pozitivan, pročitajte OVDE. 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan