Bez dodatnih bodova za najtalentovanije učenike

Bez dodatnih bodova za najtalentovanije učenike

Pripreme osmaka za završni ispit i upis u srednje škole uveliko traje. Testovi sa male mature nose maksimalno trideset poena, a učenici uloženim trudom u vidu proseka mogu da ostvare maksimalnih sedamdeset poena.

Ipak, talentovana deca koja su se istakla na školskim takmičenjima i uložila veliko znanje i vreme, ostaće uskraćena za dodatne bodove prilikom upisa u srednje škole.  

Novim pravilnikom Ministarstva prosvete, učenici osnovnih škola koji su ostvarili bodove na takmičenjima i koji su svaki bod vredno sakupljali za školski prosek, kao i nastavnici koji su ih strpljivo pripremali, neće biti nagrađeni za rad i uspeh.

- Roditelji i učenici su najnezadovoljniji. Bilo je dosta problema oko tih bodova, zato što se treba utvrdi koja su to takmičenja koja se uzimaju u obzir, koje su to smotre i manifestacije kako bi bila pravednija raspodela. Donet je novi pravilnik, nisu ukinuti svi bodovi, za specijalne škole će i dalje važiti bodovi, kaže Jovan Vukčević, načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug.

Nezadovoljstvo zbog takve odluke nadležnih primećuje se kako kod onih koji su podsticali decu u njihovom dodatnom radu, tako i kod učenika koji su se trudili da ostvare značajne uspehe na takmičenjima.

Takmičarski duh uvek je prisutan kod dece, a motivacija i adekvatna nagrada za uloženi trud, jeste ono što ih pokreće da budu još bolji.

Mala matura za ovogodišnje osmake biće održana 16. 17. i 18. juna.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan