Bez dogovora tri strane o povećanju cene minimalnog rada

Bez dogovora tri strane o povećanju cene minimalnog rada

Poslodavci, sindikati i Vlada Srbije nisu se dogovorili o procentu povećanja minimalne cene rada za 2021. godinu jer su svi ostali pri svojim ranijim stavovima.

Ovo je izjavio ekonomski savetnik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Ristić i dodao da su predstavnici Vlade iz Ministarstva finansija zadržali raniji predlog da minimalac bude povećan od četiri do šest odsto. Iz Saveza samostalnih sindikata Srbije smatraju da je "Vlada ostala pri orijentaciji da Srbija ostane zemlja jeftine radne snage", prenosi N1.

Poslodavci su pristali da se minimalna cena rada poveća za deset odsto, uz uslov da se neoporezivi deo zarade sa 16.000 dinara poveća na 19.000. Sindikati su takođe zadržali stav da minimalna mesečna zarada mora da bude dovoljna za minimalnu korpu namirnica koja košta 37.500 dinara, a što je povećanje od oko 25 odsto, jer je minimalna zarada sada oko 30.000. Sindikati smatraju da će se tako tvrdim stavom predstavnika Vlade Srbije, uprkos dogovoru od pre dve godine da se minimalac naredne godine, za koju se sada utvrđuje, izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe, pojačati odliv kvalitetne radne snage – rekao je Ristić.

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta je zakazana za 14. septembar i Ristić smatra da na njoj najverovatnije neće biti nađeno kompromisno rešenje za povećanje minimalca, jer su stavovi jako suprostavljeni. Prema Zakonu o radu ukoliko poslodavci, sindikati i Vlada Srbije ne postignu dogovor do 15. septembra za narednu godinu, odluku o minimalnoj ceni rada donosi Vlada.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan