Bez nepotrebnih odlazaka na šalter: Aplikacija mRFZO uskoro dostupna

Bez nepotrebnih odlazaka na šalter: Aplikacija mRFZO uskoro dostupna

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) razvija aplikaciju mRFZO za pametne telefone i tablete, koja će svima omogućiti brz i jednostavan uvid u podatke iz matične evidencije.

To znači da će ubuduće, bez odlaska na šalter, osigurana lica doći do podataka o podnetim prijavama na obavezno socijalno osiguranje, overi zdravstvene kartice, nadležnoj ispostavi, i slično, navodi se u saopštenju

Laka za korišćenje svim uzrastima, ova aplikacija će u nekoliko klikova pokazati pregled potvrda za oslobađanje od plaćanja participacije, stomatoloških potvrda, overe pomagala, zatim pregled bolovanja, putnih troškova, INO obrazaca i ocena lekarskih komisija – ističe RFZO.

Značajno je napomenuti da za decu stariju od 15 godina, roditelj kao nosilac osiguranja, ima mogućnost pregleda osnovnih podataka, ali podaci o ostvarenim pravima deteta starijeg od 15 godina neće biti dostupni roditelju. Razlog za navedeno je činjenica da se aplikacija razvija u skladu sa svim propisima koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti i prava pacijenata.

Mobilna aplikacija Republičkog fonda biće dostupna osiguranim licima jednostavnim preuzimanjem preko Google Play Store, Apple App Store i AppGallery.

Predviđena su dva načina pristupa aplikaciji – preko LBO i broja zdravstvene kartice ili preko mejla i lozinke. Od načina pristupa zavisi i set podataka za koje može da se izvrši pregled.

Pristup pomoću LBO i broja zdravstvene kartice omogućava ograničen uvid u podatke, zbog zaštite podataka o ličnosti.

Pristup putem mejla i lozinke, koji podrazumeva i prethodnu verifikaciju naloga od strane ovlašćenih lica u Republičkom fondu, omogućava uvid u sve dostupne podatke i pristup svim funkcionalnostima, stoji u saopštenju Fonda.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne treba biti moderan

  pre 607 dana i 21 sat

  Lepo, ali s obzirom da sam IT-ovac, zastupam stav da ste uvek sigurniji za svojim računarom,nego da sve svoje podatke čuvate na smart telefonu, koji je u praksi dostupan belosvetskim mangupima, pa bili oni hakeri ili cloud servisi.
  Moj password se na računaru ne čuva, dok Android i IOS čuvaju sve.
  A čim se nešto čuva na telefonu - može se doći do toga.
  Zbog toga svima preporučujem da ne nasedaju na ono što nam gura beli svet:
  - Budite lenji i sve držite na telefonu.
  Nikad nam nisu želeli dobro.

  Oceni komentar:
  0
  10