Bez nove lične karte nema ni penzije?

Bez nove lične karte nema ni penzije?

Rok važenja ističe u subotu, a mnogi još nisu zamenili stare isprave. Ostaje da se vidi kako će se na šalterima odnositi prema licima sa nevažećim dokumentima

Iako rok važenja ličnih karata izdatih na starom papirnom obrascu ističe 31. 12. 2016. godine, građani će i nakon tog datuma moći u policijskim stanicama da podnesu zahtev za zamenu lične karte. Te nove biometrijske isprave će im se izdavati po hitnom postupku. Ova informacija je juče "Novostima" potvrđena u MUP-u.

Ipak, produženja roka važenja ličnih karata zasad neće biti. Zbog toga su već dva meseca širom Srbije u policijskim stanicama neverovatne gužve za vađenje nove lične karte. U redovima su listom penzioneri, koji osam godina nisu imali vremena da zamene svoje isprave. Mnogi su sačekali zadnji momenat i "zatrpali" šaltere i službenike zahtevima za izdavanje.

Penzionerima koji nisu uzeli novu ličnu kartu veliki će problem biti kako od Nove godine u bankama i u pošti da podignu penzije, jer im stara više neće važiti.

- Na koji način će se banke odnositi prema činjenici da je lična karta istekla, pri čemu nije sporan identitet građanina, kao i osnov isplate penzija, nije u nadležnosti MUP-a - kažu u policiji.

U bankama još ne znaju kako će tretirati penzionere kod kojih identitet nije sporan, već činjenica da im je istekla lična karta, ali postoji mogućnost da imaju problema prilikom podizanja penzije. U tom slučaju, jedina opcija je da elektronskom karticom podignu novac sa bankomata, dok ne izvade nova lična dokumenta. Ukoliko ne znaju da koriste bankomat, trebalo bi da potraže pomoć nekog mlađeg člana porodice.

Navala s predajom zahteva za novu ličnu kartu je tolika da zaposleni na tim poslovima fizički ne mogu da stignu da obrade sve zahteve. Zbog toga je Ministarstvo u svim stanicama u decembru reorganizovalo radno vreme službenika u dve smene, a zahtevi se primaju i subotom i nedeljom. To je preduzeto da bi što veći broj građana mogao da preda zahtev za ličnu kartu pre isteka roka.

Međutim, i pored toga mnogi penzioneri neće stići da izvade novu ličnu. Termini su prebukirani i uveliko se predaja zahteva zakazuje za januar i februar, a u Kruševcu su izvesnom gospodinu Vesku Miloviću zakazali čak za jun sledeće godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Petar

  pre 1073 dana i 38 minuta

  Ako na ličnoj karti piše da je trajna ne vidim razlog za zamenu isto tako nemože se ništa u podacima neke osobe promeniti osim mesta prebivališta,matični broj koji se dobija po rođenju je nepromenljiv pa samim tim i identitet osobe.
  Takođe šta će biti sa onim ljudima koji su sami po silnim selima,nepokretni i bolesni.
  Na šalterima takođe znaju da lična karta treba da se menja ali ni oni sami neznaju šta sve trebaod papirologije i kakav je postupak kod nekog ko je nepokretan ili nije u mestu prebivališta već je smešten na drugom mestu,privatno ili u domu a nije prijavljen

  Oceni komentar:
  0
  0
novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci skupština grada novog sada bez vode servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad betanija bez struje novorođenčad isključenja struje dnevni horoskop raspored sahrana novi sad isključenje vode pošte srbije bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad elektrovojvodina Dom zdravlja Novi Sad Isključenje struje horoskop Ledena Šuma jkp lisje novosađani štrajk poštara vremenska prognoza gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zodijak