Bez odlaska na šalter: Zaživela overa zdravstvenih kartica

Bez odlaska na šalter: Zaživela overa zdravstvenih kartica

Poslodavci koji redovno izmiruju svoje obaveze i uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje, više ne moraju da odlaze na šaltere kako bi overili zdravstvene kartice zaposlenih. To će ubuduće raditi Republički fond za zdravstveno osiguranje umesto njih.

Automatska overa kartica počela je kao pilot projekat krajem juna sa desetak poslodavaca, a od ovog meseca su obuhvaćeni svi poslodavci koji redovno izmiruju dospele doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje, penzioneri i članovi njihovih porodica.
 
Zdravstvene kartice se automatski overavaju i nezaposlenima koji primaju novčane naknade od Nacionalne službe za zapošljavanje, monasima i monahinjama, Romima, licima starijim od 65 godina, žrtvama nasilja...
 
Preduslov da se izbegne čekanje u redovima i odlazak na šalter za overu zdravstvenih knjižica bio je da se papirne knjižice zamene elektronskim karticama.
 
Nove elektronske zdravstvene kartice do sada je dobilo oko 6,5 miliona od ukupno, 6,9 miliona osiguranika.
 
Vršilac dužnosti direktora RFZO Verica Lazić kaže da automatska overa trenutno nije moguća za osiguranike samostalnih delatnosti, kao i za osiguranike poljoprivrednike i članove njihovih porodica, s obzirom na to da Poreska uprava trenutno nije u mogućnosti da dostavi podatke o plaćenim doprinosima za navedene kategorije osiguranika u elektronskom obliku.
 
Za te osiguranike overa se i dalje obavlja na šalteru filijala i ispostava Republičkog fonda, ali se Lazić nada da će i oni uskoro to moći da ostvare bez odlaska na šalter.
 
Automatska overa nije moguća ni za starije od 18 godina koja su na školovanju i studente do 26 godina koji su osigurani kao članovi porodice, zbog dostave potvrde da su na redovnom školovanju.
 
Direktorka RFZO naglašava da je zadovoljna što je projekat zaživeo, što su najveći deo posla obavili zaposleni u RFZO i Poreskoj upravi i što su poslodavci zadovoljni.
 
Automatska overa zdravstvenih kartica donela je velike uštede privredi, posebno kompanijama koje imaju veliki broj zaposlenih.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić nedavno je rekla da su procene da se na taj način uštedi oko 500.000 sati, koje su zaposleni trošili u redovima isped šaltera, ali i oko milion i po evra.
Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • dragana

  pre 2022 dana i 6 sati

  kako overiti novu zdravstvenu.kada ona ima vaznost 10 god a meni sada 60 god .../

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Dragana

  pre 1783 dana i 2 sata

  Prijavljena sam u firmi de radim vec 8 meseci, a knjizica mi nije jos overena. Kazite mi sta mi je sve potrebno za overavala zdravstvene knjizice?

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Dragana Vasin

  pre 1341 dan i 4 sata

  Molim Vas da me uputite da li mogu elektronski da overim zdravstvenu knjizocu za cerku Teodoru Vasin imam izetu potvrdu iz skole koju pohadja. Ekonomska skola Svetozar Miletic Novi Sad.
  Kako sam saznala da je potrebno doneti tu potvrdu da li postoji e overa.
  Hvala

  Oceni komentar:
  0
  1
 • CALOVIC RADA

  pre 1098 dana i 1 sat

  Overa zdravstvene knjizice, nezaposlenog lica. JMBG 0511974787819. Broj kartice 20000662260. LBO 28000394354. Nadam se u vasoj azurnosti. S postovanjem.

  Oceni komentar:
  0
  5