Bez pravde za Stena ni posle dve godine

Bez pravde za Stena ni posle dve godine

Organizacija Link plus saopštila je danas da Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu već dve godine ignoriše krivičnu prijavu koju je to udruženje podnelo protiv odgovornih lica Javnog komunalnog preduzeća Zoohigijena i veterina Novi Sad.

Prijava je podneta protiv rukovodioca i doktora veterinarske medicine novosadske zoohigijene zbog postojanja osnova sumnje da su u veterinarskoj ambulati tog preduzeća na nezakonit način usmrćeni starateljski pas Sten i više od 20 drugih napuštenih pasa tokom 2015. godine.

Iako je Sten ubijen 15. jula 2015. godine, nakon čega je podneta prijava, svedoci do danas nisu saslušani, a tužilaštvo odbija da podnosiocu prijave – organizaciji Link plus dostavi informacije o preduzetim radnjama od dana podnošenja prijave.  

Eutanazija psa Stena u veterinarskoj ambulanti Zoohigijene i veterine Novi Sad pre dve godine izazvala je burne reakcije javnosti, a novosadska udruženja organizovala su i protest kojem se odazvao veliki broj građana i udruženja iz čitave Srbije.

Sten je bio novosadski ulični pas koji je prošao program sterilizacije pre tri godine. Tada je procenjen kao miroljubiv i vraćen je na lokaciju na kojoj je uhvaćen, a gde je nastavio da živi kao ljubimac brojnih Novosađana koji su brinuli o njemu.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća Zoohigijena i veterina Novi Sad ponovo su ga uhvatili 15. jula 2015. godine, veterinari tog preduzeća su Stena procenili kao agresivnog i eutanazirali. Brojni mediji objavili su tada priču o Stenovoj sudbini, a tada je nastao i sajt posvećen omiljenom novosadskom psu: http://pravdazastena.com/ Direktor novosadske zoohigijene pre dve godine javno je obećao da će veterinari biti kažnjeni, ali do danas oni nisu odgovarali ni disciplinski, ni krivično.Pre godinu dana, na zahtev Link plusa, novosadsko tužilaštvo obavestilo je tu organizaciju da “prikuplja obaveštenja od nadležnih državnih organa”. Novi zahtev da Linku dostavi informacije o dosad preduzetim radnjama, OJT u Novom Sadu je nedavno odbilo rešenjem, zbog čega je Link plus izjavio žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

U rešenju javnog tužilaštva navodi se da bi organizacija Link plus, iako podnosilac krivične prijave, mogla da ugrozi ili oteža sprovođenje krivičnog postupka i da je to razlog zbog čega joj nije omogućen uvid u dokumenta.

Organizacija Link plus navodi da je razlog koji navodi OJT u Novom Sadu BESMISLEN jer ta organizacijama godinama preduzima brojne korake da pravosudnim organima pomogne da lakše pribavi dokaze protiv učinioca krivičnih dela protiv zaštite životne sredine.

Link plus upozorava da je sramna praksa tužilaštava u Srbiji da optužnice podižu isključivo protiv pojedinaca, a da odbacuje svaku krivičnu prijavu koja se podnosi protiv javnih preduzeća i doktora veterinarske medicine koji ubijaju desetine, stotine ili čak i hiljade napuštenih pasa svake godine.

 

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan