Bezbednost u saobraćaju: Vožnja na gas

Bezbednost u saobraćaju: Vožnja na gas

Poslednjih desetak godina na našim putevima sve je više vozila sa pogonom na tečni naftni gas. S obzirom na to da smo svedoci čestih požara na automobilima, istraživali smo koliko je vožnja četvorotočkaša na gas bezbedna.

Prema nekim statistikama, glavni uzrok požara na automobilima jesu neadekvatne ili dotrajale instalacije. Ono što bi vozači četvorotočkaša na tečni naftni gas trebalo da znaju u slučaju požara jeste, da boca, ukoliko su svi delovi sistema za TNG ispravni, neće eksplodirati.

- Ako je ugrađen adekvatan multiventil i ako je on ispravan, rezervoar za TNG u plamenu neće eksplodirati, nego će ispuštati pritisak. Kada dođe do porasta pritiska, sigurnosni ventil će ispustiti gas u atmosferu – objašnjava Jovan Dorić, šef Katedre za motore i vozila Fakulteta tehničkih nauka.

Da bi se sprečili nemili događaji, ali i da ne bi bilo brige o bezbednosti, veoma je važno da se uradi atest plinskog uređaja. Iako je za neke to samo papir, atest je potvrda da je TNG sistem ugrađen kako treba.

- Atest podrazumeva pregled svih komponenti, pre svega da li su homologovane, da li su kompatibilne jedne sa drugima, da li su ugrađene na adekvatan način, da li postoji propusnost između spojeva kojih ima dosta u sistemu za pogon vozila na tečni naftni gas. Znači, atest predstavlja pregled svih tih stvari, od strane ovlašćene organizacije, od strane ovlašćenog lica –kaže Dorić.

Iako atest važi pet godina, vozači čije automobile pokreće gas, ne bi trebalo da se opuste, već da najmanje jednom godišnje prekontrolišu spojeve gasa na rezervoaru, isparivaču i ventilu, kao i sva creva.

Na tržištu je danas mnogo manje nekvalitetnih rezervoara i opreme za TNG nego ranijih godina, kažu stručnjaci, objašnjavajući da većina delova poseduje određenu homologaciju. Savetuju da se svaka prepravka ili zamena delova gasnog uređaja obavlja isključivo u ovlašćenim servisima.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadski sajam betanija raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije KCV isključenja struje novorođenčad servisne informacije novi sad novosadska policija bez struje jkp novosadska toplana promenada bebe klisa novosađani šoping centar promenada Spens Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina isključenje vode sahrane novi sad jkp lisje bez vode novosadsko porodilište matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad JGSP "Novi Sad"