Bezbednost u saobraćaju: Vožnja na gas

Bezbednost u saobraćaju: Vožnja na gas

Poslednjih desetak godina na našim putevima sve je više vozila sa pogonom na tečni naftni gas. S obzirom na to da smo svedoci čestih požara na automobilima, istraživali smo koliko je vožnja četvorotočkaša na gas bezbedna.

Prema nekim statistikama, glavni uzrok požara na automobilima jesu neadekvatne ili dotrajale instalacije. Ono što bi vozači četvorotočkaša na tečni naftni gas trebalo da znaju u slučaju požara jeste, da boca, ukoliko su svi delovi sistema za TNG ispravni, neće eksplodirati.

- Ako je ugrađen adekvatan multiventil i ako je on ispravan, rezervoar za TNG u plamenu neće eksplodirati, nego će ispuštati pritisak. Kada dođe do porasta pritiska, sigurnosni ventil će ispustiti gas u atmosferu – objašnjava Jovan Dorić, šef Katedre za motore i vozila Fakulteta tehničkih nauka.

Da bi se sprečili nemili događaji, ali i da ne bi bilo brige o bezbednosti, veoma je važno da se uradi atest plinskog uređaja. Iako je za neke to samo papir, atest je potvrda da je TNG sistem ugrađen kako treba.

- Atest podrazumeva pregled svih komponenti, pre svega da li su homologovane, da li su kompatibilne jedne sa drugima, da li su ugrađene na adekvatan način, da li postoji propusnost između spojeva kojih ima dosta u sistemu za pogon vozila na tečni naftni gas. Znači, atest predstavlja pregled svih tih stvari, od strane ovlašćene organizacije, od strane ovlašćenog lica –kaže Dorić.

Iako atest važi pet godina, vozači čije automobile pokreće gas, ne bi trebalo da se opuste, već da najmanje jednom godišnje prekontrolišu spojeve gasa na rezervoaru, isparivaču i ventilu, kao i sva creva.

Na tržištu je danas mnogo manje nekvalitetnih rezervoara i opreme za TNG nego ranijih godina, kažu stručnjaci, objašnjavajući da većina delova poseduje određenu homologaciju. Savetuju da se svaka prepravka ili zamena delova gasnog uređaja obavlja isključivo u ovlašćenim servisima.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje betanija bez vode skupština grada novog sada pošte srbije štrajk poštara horoskop gradonačelnik Miloš Vučević bebe Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad vremenska prognoza gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez struje raspored sahrana novi sad elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad astrologija horoskopski znaci zodijak isključenje vode novorođenčad Isključenje struje Ledena Šuma JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje dnevni horoskop