BIA: Četiri državljana Srbije uhapšena zbog špijunaže

BIA: Četiri državljana Srbije uhapšena zbog špijunaže

BIA i nadležno javno tužilaštvo uhapsili su četiri osobe zbog špijunaže, od kojih je dvoje uhapšenih zaposleno u srpskoj kancelariji inostrane organizacije, a dvoje u državnim organima Republike Srbije.

Kako je potvrđeno Tanjugu u bezbednosnim strukturama, BIA je otkrila predstavništvo jedne inostrane organizacije koja je obaveštajno i subverzivno delovala u Srbiji sprovodeći klasičnu špijunsku aktivnost, a svi uhapšeni su državljani Srbije.

Dvoje uhapšenih je zaposleno u srpskoj kancelariji inostrane organizacije i kontinuirano su se bavili prikupljanjem informacija obaveštajnog karaktera, od kojih pojedine imaju status poverljivosti i tajnosti.

Informacije koje su prikupljali ticale su se rada i funkcionisanja naših državnih organa i institucija i pojedinih javnih preduzeća, ali i resursa iz sistema nacionalne odbrane Srbije, naročito vojnih službi bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Poseban segment njihovog interesovanja bili su i pojedini državni rukovodioci, ali i građani i privredna društva. Drugo dvoje uhapšenih, koji su radili u korist ove organizacije, zaposleni su u državnim organima Republike Srbije.

Oni su, po direktnom nalogu i instrukcijama drugo dvoje procesuiranih iz inostrane organizacije, svesno i sa umišljajem prikupljali tajne i poverljive službene podatke kojima su raspolagali, a koji su pod posebnom pravnom i informatičkom zaštitom, i dostavljali ih svojim nalogodavcima, piše Vreme.

Kako javlja BIA, komunikaciju i razmenu informacija su obavljali preko zaštićenih/kriptovanih veza, a za dostavljene podatke ostvarivali su protivpravnu materijalnu korist. Isplate su vršene isključivo u gotovom novcu. Prilikom pretresa objekata koje su koristili pripadnici ove špijunske mreže nađena je specijalna tehnička oprema koju su osumnjičeni koristili u svom delovanju i koja je, u skladu sa zakonom, poslata na dalju analizu i veštačenje.

Međutim, u saopštenju se ne navodi u čiju su korist četvoro uhapšenih špijunirali.

Izvor: Vreme

 
Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ja

  pre 124 dana i 12 sati

  Tajve treba dmah po kratkom postupku najstrozije kazniti jer onda drugi nece smeti to da rade ako vide adekvatnu kaznu. Ako se zataskava i neko sredi blagu kaznu, spiju a ce biti sve vuse za pare. Doslo gadno neko vreme da vise nikom netreba verovati.

  Oceni komentar:
  0
  0