BIBLIOTEKA OSMEHA: Kako da čitanjem knjiga pomognete bolesnoj deci

BIBLIOTEKA OSMEHA: Kako da čitanjem knjiga pomognete bolesnoj deci

U Sremskoj Kamenici, u Zmaj Jovinoj ulici 24A, postoji humanitarna knjižara u kojoj možete kupiti ili iznajmiti knjigu ako pošaljete SMS za lečenje teško bolesne dece. Potrebno je samo da pokažete poruku bibliotekaru i možete birati između 7.000 naslova.

Pokretač ideje da se kroz pomoć drugima populariše i čitanje, bio je poznati novosadski društveni aktivista Jovica Vukša. Projekat  nazvan "Knjigom do osmeha" je pre nekoliko godina prerastao u istoimenu Fejsbuk grupu, koja je svakim danom postajala sve popularnija. Da bi javnost bila sigurna da novac završava za potrebe onih za koje se skuplja, izabrana je forma SMS plaćanja, najčešće  za fondaciju "Budi human" koja pomaže mališanima kojima je potrebna terapija ili operacija. Zainteresovani mogu preko ove društvene mreže da prate ponudu naslova sa detaljnim informacijama koliko poruka, sa kojom sadržinom i na koji broj da pošalju.


Vukši se pre izvesnog vremena pridružio i Igor Marković koji je deo svoje kuće ustupio za humanitarnu knjižaru. Najveći broj dela dobili su kada se ugasila popularna "Lemijeva knjižara", ali im i mnogi građani poklanjaju knjige. Kako izgleda unutrašnjost ovog zdanja i koje su novosti, zainteresovani mogu saznati i preko Instagram profila "Biblioteka osmeha".

Da je ovaj vid pomoći  postao popularan dokazuje i veliko interesovanje  ljudi, a nedavno im  je stigla narudžbina iz novosadskog zatvora jer su osuđenici izrazili želju da pomognu bolesnoj deci.


Ovaj plemeniti dvojac takođe donira knjige vrtićima, školama i bolnicama i mole sve dobre ljude da ako imaju literature u kući sa kojom ne znaju šta da rade, da im je ustupe.

"Knjigom do osmeha" ili "Biblioteka osmeha" trenutno skuplja novac za malog Strahinju i Stefana i za jednogodišnju Lanu Jovanović.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan