Biciklistički savez Vojvodine pred gašenjem zbog tužbi MUP-a

Biciklistički savez Vojvodine pred gašenjem zbog tužbi MUP-a

Zbog računa koji dostižu dva miliona dinara za usluge obezbeđenja trka dvotočkaša koje je MUP ispostavio Biciklističkom savezu Vojvodine, biciklistički sport se našao pred gašenjem – tvrdi Nebojša Subić, generalni sekretar Biciklističkog saveza Vojvdine.

- MUP je tužio Biciklistički savez Vojvodine za 1.912.315 dinara za obezbeđenje "Trke kroz Vojvodinu" od 2012. do 2015. godine – kaže Subić. - Dok je za ovogodišnju trku stiglo rešenje o proceni troškova u iznosu od 1.268.196 dinara, a da se nisu ni konsultovali sa nama. Reč je o tome da se angažuje veći broj saobraćajaca od stvarne potrebe. A ako je obezbeđenje drugih javnih skupova besplatno, i to onih sa povišenim rizikom, zašto se onda ispostavljaju računi za jedan zdrav sportski događaj? Nismo protiv plaćanja pruženih usluga, ali tražimo da svi korisnici plaćaju u skladu sa vremenom u kojem su angažovani.

Subić podseća da su do pre nekoliko godina čelnici policije koristili još uvek važeća zakonska ovlašćenja da oslobađaju troškova organizatore humanitarnih, sportskih i kulturnih manifestacija.

- Pisali smo nadležnima molbe za oslobađanje od plaćanja troškova, ali je negativni odgovor stigao 10 dana po održavanju trke – kaže Subić. - Ako Biciklistički savez izgubi ovaj sudski spor, što će se po svemu sudeći i dogoditi, slede prinudna naplata i stečaj. Kako BSV nema imovinu, sledi gašenje. To nije samo problem BS Vojvodine, već svih klubova u Srbiji u vezi sa drumskom vožnjom.

Vojvođanski biciklisti su više puta pokušavali da kontaktiraju s nadležnima da bi nekako rešili problem koji Savez ne može sam da reši.

- Biciklistički savez se organizovano bavi sportom punih 136 godina i ima u članstvu 22 kluba sa više od 600 licenciranih takmičara i nekoliko hiljada rekreativaca. Izgleda da će profesionaln takmičari koji žive od biciklizma, kao i njihovi treneri, morati da menjaju profesiju.

TROŠKOVI I VOLONTERI

Biciklistički savez Vojvodine od 1970. godine organizacije dve značajne manifestacije – "Trku kroz Vojvodinu" i "Trku sajamskih gradova".

- Trke koštaju oko pet miliona dinara, a iz budžeta za organizaciju dobijemo tek petinu tog iznosa. Ostalo pokrivaju donatori i prijatelji biciklističkog sporta. A svoj doprinos daju i brojni volonteri čija se vrednost procenjuje na dodatnih milion dinara – kaže Subić.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan