Biciklistkinje iz Avganistana nominovane za Nobelovu nagradu za mir (VIDEO)

Biciklistkinje iz Avganistana nominovane za Nobelovu nagradu za mir (VIDEO)

Stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, kao što je veština vožnje bicikla i mogućnost sportskog bavljenja biciklizmom, u nekim zemljama još uvek su gotovo nemoguće i predstavljaju svojevrstan tabu.

Upravo tako je u Avganistanu, zemlji rastrganoj ratovima i verskim fundamentalizmom. Za žene u toj zemlji vožnja bicikla često znači izlaganje osudama pa čak i fizičkim nasrtajima. No, nešto se promenilo dolaskom aktivistkinje Šenon Galpin. Ona je od 2009. godine učestvovala u brojnim projektima u Avganistanu, a i sama se bavila brdskim biciklizmom. Želela je da pronađe devojke koje voze, ali je redovno nailazila na nerazumevanje i zatvorena vrata.

Godine 2012. stupila je u kontakt s muškom nacionalnom biciklističkom ekipom i saznala da postoje devojke koje voze. Susrela se s trenerom i upoznala studentkinje koje su se zanimale za biciklizam, a imale su podršku svojih porodica i okoline.

– Ove devojke znaju da rade nešto novo, nešto revolucionarno, ali ne rade to zbog toga, već jednostavno voze jer misle da imaju pravo na to. Želim da radim u zemljama u kojima žene i devojke ne dolaze do izražaja, gde su obespravljene. Avganistan je država koja je mnogo puta okarakterisana kao zemlja gde je najteže biti žena. Ove devojke doslovno rizikuju svoj život vozeći bicikl, ali na ovaj hrabar način one pokreću i malu revoluciju – sve više i više devojaka počinje  da vozi u svim delovima Avganistana, kaže Šenon Galpin.

Šenon i organizacije koje su stale iza nje, pre svega brinu za opremu i daju podršku te nemaju ulogu vođe i tutora – za to su zaduženi Avganistanci. Ideja cele akcije nije primarno sportska, već slamanje tabua i omogućavanje Avganistankama da se koriste biciklom za odlazak u školu, na posao i slično.

Upravo iz ovih razloga, u januaru ove godine italijanski radio RAI2 objavio je formalnu nominaciju bicikla za Nobelovu nagradu za mir. Avganistanska biciklistička ekipa imenovana je ljudskim predstavnicima za ovu nagradu.

– Nominacija za Nobelovu nagradu dokaz je hrabrosti ovih žena da ponovno preuzmu svoje ulice i svoje pravo na korišćenje bicikla. – izjavila je Šenon Galpin nakon objave nominacije.

Izvor: http://3sporta.com

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje betanija novosađani servisne informacije novi sad bez vode sahrane vremenska prognoza astrologija detelinara Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop sahrana Vreme u Novom Sadu sremski karlovci Isključenje struje isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije gradsko groblje novosadsko porodilište isključenja struje horoskopski znaci bez struje bebe elektrovojvodina raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana