Biljke za kancelariju koje pročišćavaju vazduh

Biljke za kancelariju koje pročišćavaju vazduh

Korist od zelenih biljaka u radnom prostoru je dokazano neprocenjiva.

Biljke oplemenjuju svaki prostor, ali i čiste vazduh. Takođe, postoji dovoljno biljaka koje rastu sa malo svetlosti i u kancelarijama koje se vikendom ne greju. Zbog toga, ne treba ukrašavati službene prostorije plastičnim biljkama, jer od njih nema nikakve koristi, već samo štete jer sakupljaju prašinu.

Ipak, treba voditi računa da se ne nabavljaju biljke koje su podložne bolestima ili, pak, prebrzo bujaju, prave nered i stvaraju utisak džungle. Biljke treba birati prema uslovima koji vladaju u kancelariji, količini svetlosti, temperaturi i veličini raspoloživog prostora.

STOLOVI BLIZU PROZORA

Policu ispred prozora ne treba opterećivati sa previše cveća i zaklanjati svetlo zaposlenima. Ukoliko se stolovi nalaze blizu prozora dovoljno je odabrati jednu, nisku biljku koja nikom neće smetati, a ulepšavaće prostor. Takva je afrička ljubičica koja može da se posadi u zanimljivu posudu sa otvorom. Veoma je jednostavna za gajenje i visoka tek desetak santimetara, a cveta tokom cele godine. Zaliva se umereno, iz podmetača, odstajalom vodom sobne temperature. Potrebno joj je dosta svetlosti i temperatura ne niža od 15 stepeni.

Aloja je, takođe, dobar izbor, kao i kaktus, jer nemaju dubok korak i veoma su dekorativne. ne rastu brzo i traže dosta svetla. Postoji 400 vrsta aloja, a najpopularnija je tajger jer raste do 30 santimetara. Sve aloje i kaktusi prečišćavaju vazduh, presađuju se na dve godine, malo zalivaju i ne traže posebnu negu.

OTVOREN PROSTOR

Kada je prostor otvoren i dosta ljudi prolazi treba birati biljke koje se mnogo ne šire, ne smeta im fizička povreda i dobro uspevaju pod neonskim svetlom. Takvo je, na prvom mestu, indijansko pero ili sanseverija. Naziva se i sablja, jer su listovi duguljasti i prošarani, ako ima dovoljno svetla. Ovo je retka biljka kojoj prija suv vazduh, pa se slobodno može staviti i pored radijatora. Osetljiva je na temperature ispod 10 stepeni, a ne traži nikakvu posebnu negu. Ova biljka deluje dobro poznato i po malo dosadno, ali u zanimljivoj saksiji dobija potpuno nov izgled.

Za otvoren prostor su dobre i paprat i difenbahija koja, istina, voli orošavanje ili brisanje listova mlakom vodom. Difenbahija može brzo da napreduje u visinu, dok je paprati potrebno mesto na visini kako bi listovi padali. Zbog toga je za male prostorije najbolji izbor spatifilum. Voli svetlo, ali ne i sunce. Jedina nega je redovno zalivanje. Ukoliko mu prija prostor podariće beli mesečev cvet.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan