Biljnom ishranom protiv bolesti srca i krvnih sudova

Biljnom ishranom protiv bolesti srca i krvnih sudova

Kardiovaskularne bolesti su vodeći zdravstveni problem u svetu.

Prоcеnjuје sе dа ćе brој umrlih оd оvе grupе bоlеsti dо 2030. gоdinе dоstići 23 miliоnа i pоstаti prvi uzrоk smrtnоsti širоm plаnеtе. Svаkоg dаnа u svеtu, оd pоslеdicа nеkе bоlеsti srcа i krvnih sudоvа umrе prоsеčnо 49.000 оsоbа, а svаki 10. је osoba starosti оd 30 dо 70 gоdinа. 

Jedna od najvećih međunarodnih konferencija o intervencijskoj kardiologiji koju organizuje "MedStar Heart & Vascular Institute", održana je prošlog vikenda u Vašingtonu, a među glavnim temama je bila ishrana kao ključni faktor u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Svi kardiolozi na tribini složili su se da su biljna ishrana i ishrana koja sadrži više biljnih namirnica najvažnije za srčane bolesti, piše N1.

Dr Kim Vilijams, bivša predsednica Američkog kardiološkog koledža, prezentovala je važnost biljne ishrane u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osim nje, dr Daniela Belardo predstavila je raspravu o tome kako kardiolozi mogu da uključe biljnu ishranu u svoju praksu.

Na kraju je dr Rob Ostfeld predstavio mediteransku ishranu koja podrazumeva više biljnih namirnica i njen pozitivan uticaj na oporavak nakon srčanog udara. Dr Itan Vajs naglasio je važnost biljaka i svođenje zasićenih masnoća na minimum. Prema njegovom mišljenju, takva ishrana je najzdraviji izbor za kardiovaskularne bolesnike.

Dr Angela Tejlor je predstavila prednosti biljne ishrane u lečenju bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom, dok je dr Eugenia Janos govorila o uticaju prehrambenih intervencija na kardiovaskularni rizik i istakla važnost mediteranske i biljne ishrane bogate voćem, povrćem, mono i polinezasićenim mastima, prenosi N1.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan