BIRAJTE MUDRO: Koja je najbolja razlika u godinama partnera

BIRAJTE MUDRO: Koja je najbolja razlika u godinama partnera

Da li muškarci i žene biraju mudro partnere s obzirom na njihove godine? U teoriji, postoji veliki broj argumenata u korist male razlike u godinama. U praksi, međutim, stvari ipak stoje malo drugačije.

Na Zapadu, pre svega u anglo-američkom svetu, urbano pravilo koje određuje dozvoljenu razliku u godinama između partnera naziva se "pola plus sedam". Ovaj nepisani zakon, čiji koreni ostaju misterija, prenosio se s kolena na koleno kao instrument pravdanja ili napada na ljudske seksualne i romantične odnose.

Pravilo "pola plus sedam" funkcioniše tako što se uzimaju godine starije individue, dele se na pola i dodaje im se broj sedam. Ako je rezultat manji od broja godina mlađe individue, onda je veza dozvoljena. Dakle, ako,na primer, Miloš ima 23, a Jovana 19 godina, pošto pola od 23 plus 7 iznosi 18.5, njihova veza je dozvoljena.

To je teorija. U praksi, istraživanja koja je sproveo Kristijan Ruder, ko-osnivač veb sajta za upoznaanje OKCupid, pokazuju da muškarci i žene imaju poprilično različite kriterijume kada se govori o razlici u godinama.

Dok korisnice veb sajta OKCupid uglavnom traže muškarce svojih godina, eventualno dve do tri godine starije, muškarci nezavisno od sopstvenog godišta preferiraju devojke u prvoj polovini dvadesetih. Prema tome, žene kroz sva životna doba preferiraju malu razliku u godinama, dok kod muškaraca ta razlika postaje sve veća kako su stariji.

U teoriji, postoji veliki broj argumenata u korist male razlike u godinama. Mogućnost dva partnera da se oboje prisete na primer omiljene televizijske emisije iz detinjstva deluje kao nešto što može da ih zbliži i možda izdvoji u odnosu na okolinu. Takođe, izlazak na slična mesta u smislu sastava ljudi predstavlja plus. 

Najvažnije pitanje jeste da li manja razlika u godinama može doprineti tome da parovi ostanu zajedno? Studija magazina Atlantic iz 2014. tvrdila je kako je "verovatnoća da se parovi s razlikom od pet godina imaju 18 odsto više šansi da se razvedu, u poređenju s parovima koji su rođeni približno iste godine".

Iako je ovo istraživanje pokazalo odeđenu vezu između razvoda i razlike u godinama, ona nije dokazala uzročno posledičnu vezu. Pre svega, nešto u vezi s osobama koje se odlučuju na brak s velikom razlikom u godinama verovatnije će biti u vezu s razvodom, nego što je to sama razlika, tvrde sociolozi.

Tako je studija sprovedena na teritoriji čitave Velike Britanije od strane Nacionalnog zavoda za statistiku pokazala da zaista nema jasne kauzalne veze između razlike u godinama i stopi razvoda, osim kada su u pitanju žene u tridesetima koje su se udale za desetak godina mlađe partnere. U tom slučaju, verovatnoća za razvod je statistički daleko veća.

Zdrav razum sugeriše da će velika razlika u godinama imati ozbiljne implikacije u starosti – imati nekoga da brine o vama, mudro je koliko i izbegavanje statusa udovice. Mlađi, zdraviji partner ima smisla s vaše tačke gledišta.

ODUSTAJU OD POSLA TOKOM TRUDNOĆE: Neki ekonomisti su razmatrali da li manje razlike u godinama među partnerima mogu imati šire, društvene koristi, odnosno da li mogu doprineti u borbi protiv finansijske nejednakosti među polovima. Pošto zarada uglavnom raste s godinama, a žene uglavnom "završavaju" sa starijim muškarcima, promene u primanjima tokom trudnoće mogu izvršiti suptilan pritisak na žene da odustanu od posla. Ipak, studije pokazuju da žene udate za starije muškarce ne zarađuju ništa više od žena udatih za muškarce njihovih godina.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)