BIRN: EPS sklopio duplo skuplji sporazum za očitavanje struje

BIRN: EPS sklopio duplo skuplji sporazum za očitavanje struje

Elektroprivreda Srbije sklopila je sporazum za očitavanje potrošene struje po ceni koja je najmanje duplo veća od srednje vrednosti dosadašnjih cena, objavio je BIRN.

Prema pisanju BIRN-a, posle sprovedene javne nabavke, EPS je za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. godine angažovao konzorcijum ponuđača koji predvodi kompanija "Sikvester" (Sequester).

Pobednički konzorcijum na čelu sa agencijom zapošljavanje "Sikvester", čine još firme za privatno obezbeđenje "Dobergard", "Protekta" i "Inter safe business", kao i agencije za zapošljavanje i omladinske zadruge "Revnost", "Work and care", "Faks" i "Izlaz".

Konzorcijum je na tenderu pobedio sa ponudom od 39,99 dinara po očitanom brojilu što je, kako se navodi, drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao.

Okvirnim sporazumom predviđeno je da posao traje dve godine, a njime je predviđeno da opravdane reklamacije ne smeju biti beće od 0,1 odsto ukupno očitanih brojila. Ukoliko je procent opravdanih reklamacija veći, građani će biti obeštećeni na račin konzorcijuma koji predvodi "Sikvester".

Istraživanje BIRN-a pokazuje da je ustaljena cena očitavanja u urbanim naseljima, gde su brojila gušće raspoređena i gde se lakše i brže očitavaju, iznosila oko 10 dinara, dok je za ruralna i razuđena naselja prosečna cena bila 30 dinara.

Sadašnja cena je ista za sva brojila, bez obzira gde se nalaze, i znatno je veća od nekadašnje maksimalne cene.

Izvori BIRN-a iz EPS tvrde da su radnici Elektroprivrede Srbije, koji su do sada očitavali struju, nastavili to da rade, a novi radnici nisu za to adekvatno pripremljeni i obučeni.

BIRN navodi da je v.d. direktora EPS Milorad Grčić odbio da odgovori na pitanje zašto ovo javno preduzeće plaća tako visoku cenu za očitavanje brojila. O tome nije želeo da govori ni vlasnik kompanije "Sikvester" Dejan Jeremić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija šoping centar promenada raspored sahrana novi sad KCV servisne informacije Aleksandar Vučić jkp lisje betanija bebe raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje novorođenčad servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad novosadsko porodilište isključenje vode Isključenje struje jkp novosadska toplana klinički centar vojvodine humanitarna akcija izmena režima saobraćaja Spens 27. novosadski maraton novosađani elektrovojvodina bez vode bez struje novosadska policija