BIRN pozvao čitaoce koji imaju podatke o preminulima od Kovida-19 do 1. juna da ih kontaktiraju

BIRN pozvao čitaoce koji imaju podatke o preminulima od Kovida-19 do 1. juna da ih kontaktiraju

Bаlkаnskа istrаživаčkа mrežа (BIRN) objavila je na svom sajtu bazu podataka o preminulima, koji su preuzeti iz Informacionog sistema Covid-19, a na osnovu kojih su nastala istraživanja njihovih novinara.

Podaci u bazi pokrivaju period od 19. marta 2020. godine, kada je zabeležen prvi smrtni slučaj, zaključno sa 1. junom. Kako je navedeno, BIRN nije imao pristup kasnijim podacima, prenosi N1.

Do tog datuma zabeležen je 1.081 smrtni slučaj u kovid bolnicama, a Krizni štab je saopštio da su u tom periodu preminula 224 pacijenta.

Redakcija BIRN-a pozvala je čitaoce, pre svega one koji su izgubili članove svojih porodica, prijatelje i poznanike zaključno sa 1. junom 2020. godine, da se jave, provere bazu i vide da li se podaci o njihovim najmilijima nalaze upisani i pošalju kratku informaciju kako bi novinari BIRN-a dodatno utvrdili autentičnost baze.

Tabelu sa podacima o preminulima u periodu od 19. marta 2020. godine do 1. juna možete pogledati OVDE.

Novinari BIRN-a tvrde da su nadležni imali uvid u podatke iz baze, a kako piše portal javno.rs, koordinatorka za korišćenje informacionog sistema bila je savetnica predsednice Vlade Srbije.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan