BIRODI: Srbiji je neophodan Zakon protiv botova

BIRODI: Srbiji je neophodan Zakon protiv botova

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je na Svetski dan slobode medija da je neuspešna medijska trasformacija od Srbije napravila "botovsko društvo" i najavio da će od novog saziva Skupštine Srbije tražiti usvajanje "Antibot zakona".

BIRODI u saopštenju kaže da su stubovi botovskog društva mediji jer je zbog nepostupanja REM-a i niskog uticaja strukovnih udruženja na primenu Kodeksa novinara, botovsko ponašanje postalo legitimno i legalno.

Dodaje se da su botovi osobe koje s položaja javnih funkcionera, političara, analitičara, novinara ili građanina u medijima ili na socijalnim mrežama promovišu sebe ili nekog drugog ili pak etiketiraju, vređaju ili ismevaju nečija dostignuća.

Neretko ovakvo ponašanje prelazi u otvorene i nesankcionisane napade kojima se vrši lična i profesionalna diskvalifikacija aktera kako bi se od njega napravila legitimna meta medijskog i fizičkog progona s ciljem da mu se uskrate prava koja garantuju slobodan i udoban život. Posle konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, nadležnom odboru dostavićemo "Nacrt antibot zakona" koji je rezultat desetogišnjeg monitoringa medija, a cilj je da se spreči dalje opstajanje i rast botovskog društva u Srbiji ‒ navodi se u saopštenju.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan