"BISERNA GRANA": Narodne nošnje predstavljene i u Gradskoj kući

"BISERNA GRANA": Narodne nošnje predstavljene i u Gradskoj kući

Kulturni centar ''Mladost'' iz Futoga, i ove godine pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, organizuje Festival nošnje, nakita i oglavlja ''Biserna grana'' od 4. do 7.oktobra.

Festival je po svom konceptu jedinstven u našoj zemlji, a okuplja kulturno-umetnička društva nacionalnih zajednica Vojvodine, Srbije i goste iz regiona. Nosilac je EFFE etikete za 2017 – 2018. godinu, koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala.

Predstavnike organizatora i učesnike manifestacije u subotu 6. oktobra, u Gradskoj kući u Novom Sadu, primio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i čestitao im na velikom doprinosu koji već 11 godina pružaju očuvanju i promociji kulturne baštine.

- Veoma nam je drago što i ovoga puta učesnici garantuju odličan program za posetioce, ali i što imamo uvažene goste iz zemalja u okruženju koji će se takođe predstaviti. Pored trajnosti i dobre posećenosti, o kvalitetu festivala, svedoči i priznanje Evropske asocijacije festivala, što Gradu Novom Sadu može samo da služi na ponos. ''Biserna grana'' je jedinstven događaj i na najbolji način promoviše brojne nacionalne zajednice Vojvodine, Srbije i regiona, stoga će uvek imati bezrezervnu podršku Grada. Konceptom koji objedinjuje razne načine umetničkog izraza, "Biserna grana" savršeno se uklapa u kulturnu politiku koja nastoji da povezuje sve kulturne aktere, da sinhronizuje i kordinira brojne aktivnosti koje tako služe opštem cilju, a to je da kultura doprinese humanizaciji društva – naglasio je Rožić.

Nakon prijema, održan je defile učesnika glavnim gradskim ulicama, a u večernjim časovima predviđeni su revija nošnji i koncert Vasilise i Serboplova u atrijumu Muzeja Grada Novog Sada.

Program Festivala podrazumeva i izložbe najlepših fotografija sa ranijih Festivala kao i radova mladih umetnika, učesnika konkursa malog formata Udruženja nezavisnih umetnika Novog Sada na Trgu slobode, i izložbu ''Slovačka lepota'' autora Pavela Surovog i Branislava Kokavca u Galeriji KC ''Mladost''.

Prema rečima organizatora, do sada je na Festivalu učestvovalo više od 100 kulturno-umetničkih društava, a ove godine pored vojvođanskih društava i društava iz naše zemlje, imali su goste iz Grčke, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan