"BISERNA GRANA": Narodne nošnje predstavljene i u Gradskoj kući

"BISERNA GRANA": Narodne nošnje predstavljene i u Gradskoj kući

Kulturni centar ''Mladost'' iz Futoga, i ove godine pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, organizuje Festival nošnje, nakita i oglavlja ''Biserna grana'' od 4. do 7.oktobra.

Festival je po svom konceptu jedinstven u našoj zemlji, a okuplja kulturno-umetnička društva nacionalnih zajednica Vojvodine, Srbije i goste iz regiona. Nosilac je EFFE etikete za 2017 – 2018. godinu, koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala.

Predstavnike organizatora i učesnike manifestacije u subotu 6. oktobra, u Gradskoj kući u Novom Sadu, primio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i čestitao im na velikom doprinosu koji već 11 godina pružaju očuvanju i promociji kulturne baštine.

- Veoma nam je drago što i ovoga puta učesnici garantuju odličan program za posetioce, ali i što imamo uvažene goste iz zemalja u okruženju koji će se takođe predstaviti. Pored trajnosti i dobre posećenosti, o kvalitetu festivala, svedoči i priznanje Evropske asocijacije festivala, što Gradu Novom Sadu može samo da služi na ponos. ''Biserna grana'' je jedinstven događaj i na najbolji način promoviše brojne nacionalne zajednice Vojvodine, Srbije i regiona, stoga će uvek imati bezrezervnu podršku Grada. Konceptom koji objedinjuje razne načine umetničkog izraza, "Biserna grana" savršeno se uklapa u kulturnu politiku koja nastoji da povezuje sve kulturne aktere, da sinhronizuje i kordinira brojne aktivnosti koje tako služe opštem cilju, a to je da kultura doprinese humanizaciji društva – naglasio je Rožić.

Nakon prijema, održan je defile učesnika glavnim gradskim ulicama, a u večernjim časovima predviđeni su revija nošnji i koncert Vasilise i Serboplova u atrijumu Muzeja Grada Novog Sada.

Program Festivala podrazumeva i izložbe najlepših fotografija sa ranijih Festivala kao i radova mladih umetnika, učesnika konkursa malog formata Udruženja nezavisnih umetnika Novog Sada na Trgu slobode, i izložbu ''Slovačka lepota'' autora Pavela Surovog i Branislava Kokavca u Galeriji KC ''Mladost''.

Prema rečima organizatora, do sada je na Festivalu učestvovalo više od 100 kulturno-umetničkih društava, a ove godine pored vojvođanskih društava i društava iz naše zemlje, imali su goste iz Grčke, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad bez vode isključenja struje havarija na vodovodu gradsko groblje Isključenje struje bez struje groblje hrana epk 2021 opens 2019 Fruška gora betanija Daško i Mlađa Spens bebe almaško groblje Elektrodistribucija Novi Sad OK Vojvodina novosadsko porodilište jkp lisje radosne vesti elektrovojvodina raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad servisne informacije servisne informacije novi sad lisje sahrane