BITEF: Pozorišni kritičari iz 40 zemalja dolaze u Beograd

BITEF: Pozorišni kritičari iz 40 zemalja dolaze u Beograd

Pod sloganom "Na leđima mahnitog bika", jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 2. oktobra na nekoliko različitih beogradskih lokacija. Pored glavnog programa, u okviru koga će biti prikazano 12 predstava, tokom devet dana trajanja festivala očekuje nas i veoma bogat prateći program.

Bitef, koji slavi svoju pedesetogodišnjicu, prvi put će ove godine, u okviru pratećeg programa festivala, održati 28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT), pod pokroviteljstvom Grada Beograda, koja će ove godine takođe proslaviti jubilej, 60 godina od osnivanja. Predsedavajući konferencije je profesor dr Savas Patsalidis iz Grčke. Ovaj važan segment pratećeg programa, okupiće u Beogradu od 25 do 30. septembara preko stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta.  

IATC, koji je  osnovan 1956. godine u Parizu kao nastavak prvog međunarodnog kružoka kritičara iz 26 zemalja, brzo je rastao i razvio sistem rada s konferencijama i simpozijima, nudeći veoma vredne seminare za mlade i nove pozorišne kritičare. Danas, sa ponosom može da se osvrne na svojih 60 godina napornog rada i angažman pozorišnih kritičara širom sveta. Profesija i uslovi pod kojima se ona razvijala, menjali su se s vremenom, ali je naročito odnos profesije prema medijima doneo nove izazove, što Udruženju daje priliku da pruži nov doprinos.

Kao sastavni deo Kongresa, biće održana međunarodna konferencija Novo i globalno pozorište –Između komodifikacije i umetničke nužnosti  u organizaciji, koja će 27. i 28. septembra okupiti brojne kritičare, sa ciljem da se pokrene  šire razmišljanje o savremenom pozorištu kroz čitav spektar pojedinačnih potreba, nacionalnih kultura i globalne privrede.

- Kolege iz Asocijacije su prihvatile ovu temu na moj predlog, jer sam ja želeo da se konferencija koja će se desiti u okviru našeg Kongresa, ali i u okviru Bitefa, teorijski referiše na ključni pojam festivala, ili, još konkretnije, na (ne)mogućnost mišljenja o novom u savremenom svetu umetnosti. Kao što se i iz naslova vidi, jedno od ključnih pitanja jeste da li je traganje za novim i dalje jedna od glavnih pokretačkih snaga u stvaralaštvu ili je pak pre reč o "marketinškom tizeru" za festivalske i srodne biznise – izjavio je Ivan Medenica o pratećem programu u intervjuu za festivalski blog.

Prestižna Thalia Nagrada, koja se dodeljuje za pisani doprinos umetnosti nekome ko je u svojim napisima, po mišljenju Udruženja, izazvao promenu u kritičarskom promišljanju, ove godine biće dodeljena Femiju Osofisanu, iz Nigerije, jednom od vodećih dramskih pisca, esejista, glumca, kritičara,  reditelja i teoretičara, čiji su napisi i razmišljanja predstavljali veliko nadahnuće, kako za pozorišne umetnike tako i za pozorišne kritičare. Femi Osofisan (slika dole), biće ujedno i jedan od članova međunarodnog žirija jubilarnog Bitefa. 

Boravak oko stotinu kritičara iz četrdesetak zemalja sveta, upotpuniće Showcase beogradskih pozorišta, od 29 do 30. septembra, gde će oko stotinu kritičara zajedno sa publikom biti u prilici da pogleda izbor beogradskih predstava, koje ostvaruju najviše umetničke standarde. Ovaj program prikazaće predstave razlilčitih žanrova:  dramske predstave, Nora (Jugoslovensko dramsko pozorište), Pijani (Atelje 212), predstavu  savremenog plesa Priča o vojniku (Bitef teatar)  i predstave za decu i mlade, Naglavačke (Malo pozorište "Duško Radović") i Čarobnjak iz Oza (Pozorište "Boško Buha").

U okviru pratećeg programa, 1. i 2. oktobra u Ateljeu 212 i Bitef teatru, održaće se konferencija Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika, kojom će predsedavati dr Milena Dragićević Šešić. Konferencija će imati zadatak da promišlja festival, ne kao sigurnu luku, susret, i razmenu, već kao platformu za polemički dijalog, sukob estetika i mišljenja. Konferencija će  nastojati da osvetli značaj Bitefa i posebno liderske uloge Mire Trailović u geopolitici šezdesetih i sedamdesetih, te da pokaže načine na koji pozorišna umetnost i pozorišni festivali danas mogu da propituju političke okvire sveta. U tom smislu pozvano je trideset učesnika, a još petnaest izabrano nakon otvorenog poziva, da u dva kruga debate sučele rezultate svojih istraživanja, svoja razmišljanja i vizije, te otvore nove puteve kako razumevanju istorije Bitefa, tako i razumevanju uloge kulture i pozorišne umetnosti u surovoj svetskoj geopolitici, gde zamajci više nisu samo ideološki ili ekonomski interesi, već emocije, afekti i strahovi izazvani terorističkim aktima, prisilnim migracijama, nasiljem vlasti, korupcijom, represivnim politikama sećanja i zaborava…

ORUŽJE OTPORA I ZA IZVOĐAČA I ZA GLEDAOCA: U organizaciji Bitefa i Laboratorije izvođačkih umetnosti, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, 26. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci, u sklupu pratećeg programa festivala održaće se konferencija Autobiografija kao performans između biosa i njegove performativne reprezentacije, kojom će predsedavati red. prof. Ivana Vujić. Konferencija će ispitati teme auto/biografije i identiteta, produkciju i recepciju autobiografije kao performansa i njenu vezu sa savremenom slikom sveta. Kroz praksu i teoriju ispitatće složenost i značaj autobiografskog performansa za kvir, postkolonijalni i postmoderni diskurs. Praktičnim izvođenjima, video-dokumentima i predavanjima, istražiće se iskustvo i predstavljanje ličnog JA: autobiografski performans kao snažno oružje otpora i za izvođača i za gledaoca. Konferencija će odati poštovanje hiljadama performera koji su tokom pedeset godina Bitefa činili otpor i činili prisutnost.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

almaško groblje jkp novosadska toplana sahrane dunav servisne informacije novi sad RHMZ raspored sahrana i ispraćaja horoskop isključenja struje horoskopski znaci EPS Novosadska toplana servisne informacije radosne vesti gradsko groblje bez vode betanija bez struje raspored sahrana novi sad elektrovojvodina novorođenčad Miloš Vučević novosadsko porodilište telep bebe porodilište gradonačelnik Miloš Vučević matična knjiga rođenih havarija na vodovodu jkp lisje