"Bitka za Novi Sad": Tribina protiv rušenja grada

"Bitka za Novi Sad": Tribina protiv rušenja grada

Građanska inicijativa "Bitka za Novi Sad – stop rušenju" najavila je da će danas održati protestnu tribinu povodom pokušaja gradske vlasti da sruši poslednje kuće napravljene od trske u tom gradu a koje su donedavno bile pod zaštitom države.

U najavi tribine se navodi da je reč o čuvenim trščarama u Ulici Kraljevića Marka, "koje gradska vlast želi da uništi kako bi na njihovom mestu bili sagrađeni soliteri od devet spratova" čime bi i poslednji fizički trag nekadašnjeg Novog Sada zauvek nestao.

- Građani okupljeni u inicijativu Bitka za Novi Sad, protive se vandalskom rušenju najstarijih kuća u gradu, jer žele da vredno graditeljsko nasleđe spasu za buduće generacije, ali i da sačuvaju uspomenu na vreme kada su gotovo sve kuće bile sagrađene od trske i blata, najavili su organizatori.

Tribina se održava u prostorijama Mesne zajednice "Sava Kovačević", Save Kovačevića 15. Početak je u 16 časova, a govore novinar Teofil Pančić, nekadašnja direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Donka Stančić i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

 

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dragan

  pre 2367 dana i 14 sati

  Šteta što se na toj divnoj građanskoj inicijativi kao govornik pojavljuje Teofil Pančić, koji će je samim svojim prisustvom devalvirati.

  Oceni komentar:
  1
  1