"Bitka za znanje": Nastavnici informatike će za asistente imati robote

"Bitka za znanje": Nastavnici informatike će za asistente imati robote

Nastavnici informatike iz oko 80 škola širom Srbije imaće tu privilegiju da za asistente u nastavi imaju - robote. Oni će učenike od petog do osmog razreda učiti kodiranju ili programiranju.

U sklopu programa "Bitka za znanje" danas je u novosadskoj Osnovnoj školi "Petefi Šandor" počela akcija "KODigranje" u saradnji sa Centrom za kreativno razmišljanje "Kliker" čiji će programeri obučiti nastavnike informatike iz cele Srbije kako da uz pomoć takozvanih mBot robota na interesantan način nauče decu da kodiraju ili programiraju.

U prvom krugu stručnjaci "Klikera" obučiće 112 nastavnika iz 81 škole iz cele Srbije, a svaka škola dobiće na poklon po pet mBot robota.

Miodrag Popeskov iz "Klikera" objasnio je novinarima "Blica" da će "KODigranje" predstavljati jedinstveno takmičenje osnovaca od petog do osmog razreda.

Pripreme za takmičenje

- Cilj nam je da obučimo nastavnike kako da robote koriste kao nastavno sredstvo i na interesantan način nauče mališane da programiraju i da svoje znanje pokažu na takmičenju. Edukativni mBot, koji je blutut verzija robota, predstavlja unapred programiranu platformu koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svet robotike, ali omogućava i naprednije korišćenje – priča Popeskov.

Prema njegovim rečima, svaki mBot ima točkove, led lampice i senzore uz pomoć kojih će učenici programiranjem moći da reše određene zadatke u zavisnosti od uzrasta.

Igre prema uzrastu

- Prve discipline programiranja robota u kojima će osnovci odmeriti snage biće: brzina sklapanja robota i praćenje crte, odnosno puta ka određenom cilju. Zatim, pronalaženje izgubljenog prijatelja što je pandan nekom lavirintu po kojem se mBot kreće, a biće tu i izbegavanje raznih prepreka. Naravno, svaka igra prilagođena je uzrastu takmičara i njihovom znanju – kaže za "Blic" Popeskov.

Zamiljivo je, priča Popeskov, da će se takmičenje održavati po pravim ligama, raspoređenim po uzrastima, i to u dva kola.

- Prvo kolo biće organizovano onlajn, gde će učenici svoje znanje prikazati putem interneta, a zatim će u drugom kolu imati priliku da se vide sa svojim vršnjacima i da se "fizički obračunaju" sa protivničkim mBot-ovima – kaže Popeskov.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan