Bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću ukinut pritvor

Bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću ukinut pritvor

Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor bivšem načelniku novosadske policije generalu Slobodanu Malešiću, koji je početkom aprila bio uhapšen pod sumnjom za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

Njemu je ukinut pritvor jer su prestali zakonski razlozi za pritvor, s obzirom na to da su ispitani svi svedoci, rekla je za Tanjug portparolka suda.

Malešić će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Pored Malešića, u Tužilaštvu za organizovani kriminal se vodi istraga i protiv policijskog službenika u Prijepolju Ljubomira Stanišića, službenika Uprave kriminalističke policije Dragana Kovačevića i privatnog preduzetnika Dženana Kujovića, koji je i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja.

Oni se sumnjiče da su izvršili udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja od 2018. do početka aprila ove godine.

Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je, koristeći svoj službeni i društveni položaj, posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti, saopštilo je ranije tužilaštvo.

On je, kako se sumnja, od Kujovića primao korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja.

Cilj im je bio sticanje finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe, sumnja tužilaštvo.

Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana, navelo je ranije tužilaštvo.

Da podsetimo, Malešić je, zajedno sa još tri osobe, uhapšen 5. aprila ove godine, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, a u istrazi koju je vodio Sektor unutrašnje kontrole. 

Kako je tada za Insajder naveo njegov advokat Veljko Delibašić, Malešić je na saslušanju negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je policajcu iz PU Užice naložio da ne izvrši kontrolu poslovanja jedne firme iz Prijepolja.

Na čelo novosadske policije, Malešić je postavljen u septembru prošle godine nakon što je sa tog mesta smenjen Milorad Šušnjić, koji je kasnije u istrazi koja se vodi protiv nekadašnje državne sekretarke MUP optužen za zloupotrebu službenog položaja.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Insajdera.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan