Bivšim vlasnicima vraćeno 275 nekretnina u Novom Sadu

Bivšim vlasnicima vraćeno 275 nekretnina u Novom Sadu

Starim vlasnicima, ili njihovim naslednicima, u Novom Sadu je do kraja septembra vraćeno 275 nekretnina oduzetih posle Drugog svetskog rata, pokazuju najnoviji podaci Agencije za restituciju.

U strukturi nekretnina za koje su doneta pravnosnažna rešenja o vraćanju, najviše je poslovnih prostora, ukupno 235. Slede stanovi, kojih ima 24, i manje ili veće zgrade - 16.

Po broju vraćenih nekretnina ispred Novog Sada je samo Beograd, a najznačajnija su zdanja Visoke škole za obrazovanje vaspitača, u Ulici Petra Drapšina, odnosno Baletske škole, u Jevrejskoj ulici. One su posle Drugog svetskog rata nacionalizovane od Jevrejske opštine Novi Sad, kojoj su sada i vraćene. Uz to, deo lokala i stanova vraćen je u Tanurdžićevoj palati.

Mada ne spore da vraćanje imovine jeste, makar i okasnela satisfakcija za državnu otimačinu i brojne nevolje, koje su njihove porodice proživele u poratno vreme, vlasnici, ipak, nerado govore o detaljima.

- Zadovoljni smo, naravno, što nam je najzad vraćeno ono što nam i pripada, ali prosto želimo da ostanemo u anonimnosti u kojoj smo bili svih prethodnih decenija - objašnjava Novosađanin, čija je porodica uspela da povrati dva stana u centru grada.

Na drugoj strani, generalna ocena samog toka restitucije je, kako nam potvrđuje Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju u Srbiji, vrlo pozitivna.

- Moramo biti realni i konstatovati da Agencija za restituciju svoj posao obavlja izvanredno, posebno ako se ima na umu niz opstrukcija, koje stižu iz Republičkog geodetskog zavoda, Katastra, javnih pravobranilaštava - dodaje Antić.

To svakako hrabri, posebno ako se ima u vidu činjenica da je restitucija proces, koji će trajati godinama. Ukupan broj podnetih zahteva u Srbiji je dostigao brojku od preko 33.000, od čega od vlasnika u Novom Sadu gotovo 12.000.

Bivši vlasnici i njihovi naslednici s nestrpljenjem očekuju izmene Zakona o restituciji, koje su već prošle javnu raspravu.

- One, istina, neće značiti i nove rokove za podnošenje novih, ali bi trebalo da omoguće pridruživanje postojećim zahtevima - veli Lukić.

- Time bi se izbegle česte situacije da budu vraćeni samo delovi stanova ili lokala, jer ostali naslednici nisu na vreme podneli svoje zahteve.

Pored zgrada, lokala i stanova, doneto je i više rešenja o vraćanju građevinskog, poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Bivšim vlasnicima iz Novog Sada je tako vraćeno nešto više od 25.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta, oko 9.000 kvadrata šuma i 4.000 kvadrata oranica.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vodovod bez struje vremenska prognoza novi sad servisne informacije novi sad novosadsko porodilište Daško i Mlađa smanjen pritisak vode isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija almaško groblje sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad odbojka bez vode elektrovojvodina memorijal velikana vreme danas groblje OK Vojvodina lisje raspored sahrana novi sad bebe servisne informacije havarija na vodovodu betanija jkp lisje gradsko groblje Isključenje struje Voša Spens