Bizoni ponovo šetaju Fruškom gorom nakon dvesta godina

Bizoni ponovo šetaju Fruškom gorom nakon dvesta godina

Nakon reintrodukcije evropskog jelena i introdukcije muflona, u Nacionalni park Fruška gora pre tri dana stigli su i evropski bizoni, vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.

Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina, a Fruška gora je jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove i danas fascinantne životinje, saopštio je NP Fruška gora.

Pre skoro 100 godina, evropskih bizona je u Evropi bilo svega pedesetak. Krajem sledeće godine kada se zaokružuje vek od početka borbe za njihovo očuvanje, stručnjaci procenjuju da će ih na istom prostoru biti više od 10 hiljada. Jedan mužjak i četiri ženke poreklom iz Poljske, već treći dan žive u svom novom domu, na Fruškoj gori.

Puštanje ovih bizona u karantinski deo koji je pripremljen ranije za njihovu adaptaciju, je veliki događaj ne samo za NP “Fruška gora” već i za celu Srbiju. Pre pet godina kada smo posetili nekoliko rezervata evropskog bizona u Evropi, bili smo fascinirani ne samo veličanstvenošću ovih životinja i njihovim značajem za eko sisteme, već i time kolika su turistička atrakcija. I poželeli smo to i u našoj zemlji. Ideja i želja su se rodile brzo ali smo pristupili pripremama ovog razvojnog Projekta vrlo pažljivo i studiozno. Zahvaljujući prvenstveno Vladi Republike Srbije koja je stala uz nas i podržala našu inicijativu, kao i Ministarstvu zaštite životne sredine i Ministarstvu poljoprivrede evo, dočekali smo dan kada su iz Poljske stigli evropski bizoni i sada ih zajedno gledamo u četrdesetodnevnom periodu karantina i adaptacije, nakon čega će i građani moći da ih vide i dožive isto – ne krije zadovoljstvo Radoslav Krunić, direktor NP “Fruška gora”.

U prethodnim godinama, jedinke ovih bizona pažljivo su birane od strane najvećih svetskih i evropskih stručnjaka životinjske genetike i očuvanja prirode, koji su iz Poljske stigli u pratnji kako bi pomogli stručnim licima iz JP "Nacionalni park Fruška gora" da ceo proces prođe besprekorno. Ceo njihov transport je pomno praćen, kao i ispuštanje u unapred pripremljeni prostor na Fruškoj gori.

Divno je videti ih dvadesetčetiri sata nakon transporta da su smireni i da se u novoj sredini ponašaju kao da su oduvek tu. Ovo su mlade jedinke, mužjak je star dve godine, dok su ženke uzrasta od dve do tri godine. To znači da će uskoro svi biti potpuno polno zreli, te su neke procene da biste prvu mladunčad mogli dobiti već za možda godinu dana, najviše dve – rekla je Vanda Olek Piasečkasa, profesorka na Univerzitetu u Varšavi, koja je vodeći svetski stručnjak za evropskog bizona.

Profesorka Vanda Olek Piasečkasa je zajedno sa kolegom iz Španije, obišla mesto na Fruškoj gori u kom su novopristigli bizoni smešteni i gde će danonoćno biti praćeni 40 dana, nakon čega će tek biti moguće da ih uživo vide građani Srbije i svi posetioci našeg najstarijeg Nacionalnog parka.

Ja sam pre pet godina prvi put došao na takozvano izviđanje terena i procenjivanje da li je ovaj deo prirode podoban za uzgoj evropskog bizona. Sada sam se vratio da svedočim realizaciji ovog fantastičnog projekta, ali i da podsetim da su ovo velike i divne životinje koje mnogo doprinose očuvanju prirode te, ma koliko svi jedva čekali da ih vidite, budite strpljivi dok se one same prvo ne adaptiraju, što je najbitnije. Lepo se hrane danas (prvog dana od svog dolaska) što znači da nisu pod stresom i ovi Poljaci mogu polako već da stvaraju srpsko poreklo – našalio se Fernando Moran Kastiljo, rukovodilac španskog projekta Centra za očuvanje evropskog bizona.

Ovaj međunarodni program inače, potekao je od doktora biologije Srđana Dimitrijevića i direktora JP "Nacionalni park Fruška gora” čime su pokrenuti ideja, potom donacija doktora Dimitrijevića i danas realizacija za prvih pet jedinki bizona za početak projekta njihovog očuvanja i promocije.

Oceni vest:
60
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Samo da ne dođu i lovci

  pre 189 dana i 8 sati

  Sad još samo da uposlimo nekoliko ljudi da glume kauboje i Indijance, i komplet smo za turiste.

  Oceni komentar:
  31
  29
 • Biba

  pre 189 dana i 8 sati

  Bravo!!!!

  Oceni komentar:
  4
  44
 • Futog

  pre 189 dana i 7 sati

  Lepa vest!

  Oceni komentar:
  2
  46
 • Mare

  pre 189 dana i 7 sati

  I s kime će posle ta mladučand da se razmožava da se nastavi vrsta?

  Oceni komentar:
  20
  16
 • QQQ

  pre 189 dana i 6 sati

  Eto novih meta za fruskogorske (krivo)lovce...

  Oceni komentar:
  12
  15
 • bratislav

  pre 189 dana i 2 sata

  Nedovoljan broj jedinki za daljnju kvalitetnu reprodukciju. Doći će i ako se počnu razmnožavati do ukrštanja što će ugroziti opstanak.

  Oceni komentar:
  8
  12
 • Max

  pre 188 dana i 19 sati

  Cekaj bre Djuka je bio jesenas na FG, nisu bas prvi bizoni.

  Oceni komentar:
  2
  25
 • Voja

  pre 188 dana i 17 sati

  Sjajno je što ćemo ih ponovo gledati kod nas.
  U sedmoj sam deceniji života a gledao sam ih samo na filmovima ili u zoo vrtu.
  Neka pobedi ono dobro u našem čoveku i neka ova naša Vojvodina ponovo bude lepo mesto za život.
  Čestitam ljudima u NP i želim im da ovo uspe!

  Oceni komentar:
  1
  47
 • Miroslav

  pre 188 dana i 11 sati

  Dobrodosli!!!

  Oceni komentar:
  0
  21
 • Mita

  pre 187 dana i 23 sata

  Pa ludaci jedni- to je krava na kvadrat! nam vukova - nema medveda- za 15 godina Fruska Gora ce da bude goli kamen! ko je ovo smilio treba da dobije Darvinovu nagradu!

  Oceni komentar:
  6
  3
 • Laki

  pre 187 dana i 12 sati

  Ako se puno razmnoze,netrebaju nam ni vuci ni medvedi imamo mi kurjake nadve noge

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Sirota bića

  pre 187 dana i 11 sati

  Kada dođu nepovoljni uslovi ili bolest, čitavo krdo nećemo moći spasiti.
  Ne bojim se ja - da priroda može da pojede Frušku. Poješće je ovi neprirodni.

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Deni Porej

  pre 186 dana i 8 sati

  Pogresnog bizona imate na slici, ovo je americki bizon

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Govori li engleski

  pre 186 dana i 7 sati

  Deni, pričao si s njim?

  Oceni komentar:
  1
  1