"Blic": Jeftini stanovi i za prosvetne i zdravstvene radnike?

"Blic": Jeftini stanovi i za prosvetne i zdravstvene radnike?

Ukoliko se projekat izgradnje jeftinih stanova za bezbednjake pokaže uspešnim nakon godinu ili dve, mogao bi da se proširi i na druge zaposlene u javnom sektoru, poput prosvetnih, zdravstvenih radnika, saznaje "Blic".

U pisanom izdanju beogradski dnevni list prenosi izjavu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, koja kaže da država ni jednog trenutka "ne zatvara vrata drugima", odnosno da će se, nakon godinu ili dve videti kako projekat izgradnje jeftinih stanova ide, posle čega bi se mogao proširiti.

- Daleko smo od toga da će to važiti samo za snage bezbednosti. Počeli smo sa njima, jer tih ljudi ima 30.000 i oni nemaju i nisu imali nikakve mogućnosti da reše svoje stambeno pitanje. Moramo da vidimo kako će se realizovati ovaj projekat, jer ovo je sada model koji može da se primeni i na neke druge kategorije stanovništva – rekla je Mihajlović.

Za sada je predviđeno da stanovi za pripadnike bezbednosnih snaga budu izgrađeni u šest gradova, a za te će stanove moći da konkurišu pripadnici MUP, Ministarstva odbrane, Vojske, BIA, i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Forum srednjih stručnih škola Beograda uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete da se i zaposlenima u prosveti omogući kupovina stanova po povoljnim uslovima, kao što će tu priliku imati pripadnici vojske, policije, zaposleni u Bezbednosno-informativnoj agenciji i Upravi za izvršenje sankcija.

Predsednik ovog sindikata Milorad Antić rekao je za "Danas" da je ideja potekla od članova koji smatraju da i oni imaju pravo da konkurišu za kupovinu stanova po povoljnim uslovima.

- Obrazovanje je stub svakog društva, a policija i vojnici su potekli iz naših učionica. Zaposleni u prosveti su nezadovoljni svojim materijalnim položajem, mnogi nemaju rešeno stambeno pitanje i sa takvim statusom odlaze u penziju. Zbog toga smo tražili da ministar našu inicijativu iznese pred Vladu Srbije i da se naš zahtev uvrsti u lex specialis za izgradnju stanova – rekao je Antić.

Ministarstvo prosvete se sindikatu za sada samo zahvalilo na predlogu.

"Blic" podseća da je sličan zahtev ranije podneo Savez samostalnih sindikata Srbije, a iz Vlade je odgovoreno da će, ako prva faza sa jeftinim stanovima bude uspešna, projekat biti proširen za sve koji su zainteresovani.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza smanjen pritisak vode sahrane novi sad servisne informacije novi sad lisje servisne informacije raspored sahrana novi sad betanija bez struje elektrovojvodina havarija na vodovodu Daško i Mlađa novosadsko porodilište odbojka jkp lisje bez vode Voša JKP Vodovod i kanalizacija radosne vesti almaško groblje OK Vojvodina Spens vodovod gradsko groblje novorođenčad memorijal velikana isključenja struje groblje