"Blic" saznaje koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru

"Blic" saznaje koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru

Plate zaposlenih u zdravstvu, prosveti, vojsci i policiji biće od 1. januara 2018. godine povećane za 10 procenata, dok će oni u javnoj upravi imati između pet i deset odsto veće zarade, saznaje "Blic" u Vladi Srbije.

Kako kažu sagovornici ovog beogradskog lista, pregovori sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda nisu bili nimalo laki.

- Dogovoreno je da profesori, nastavnici, lekari i medicinsko osoblje, kao i vojnici i policajci, ubuduće primaju za deset procenata više plate, a zaposleni u ministarstvima, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi za pet do deset odsto više –  kaže sagovornik “Blica” iz vrha vlasti.

Kako navodi jedan od sagovornika blizak Aleksandru Vučiću, predsednik je očekivao da premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Dušan Vujović pokušaju da izdejstvuju još više od MMF-a.

- Na sastancima sa delegacijom MMF-a, premijerka i ministar su možda bili previše blagi i nisu ostavili dovoljno prostora za finiš pregovora. Očekivano je bilo da traže neko veće povećanje, čak i 20 odsto, pa da se u finišu pregovora dogovori bolji procenat. Iz Predsedništva je to zamereno premijerki i ministru finansija – objašnjava izvor "Blica".

U Vladi i Ministarstvu finansija juče iz vog lista nsu uspeli da dobiju zvaničnu informaciju za koliko će plate i penzije biti povećane. Aleksandar Vučić je rekao da će narednih dana biti saopšten procenat povećanja zarada, ali i precizirao da će on biti – značajniji.

- Biće saopšteno i povećanje plata i pokloni za penzionere, i za policiju i vojsku. Nije idealno, znam, ali biće sve bolje jer smo na stabilnim osnovama – rekao je predsednik.

I ministar finansija Dušan Vujović je izjavio pre nekoliko dana da će biti znatno povećanje plata i penzija i da će krajem oktobra biti objavljeni i konkretni procenti.

- To je najteže pitanje i ono je već dugo na dnevnom redu. Plate i penzije vrlo pažljivo analiziramo i skoro nedelju dana smo sa MMF-om proveli računajući i blizu smo utvrđivanja parametara i prostora, kako u ovoj godini za možda jednokratne isplate, tako i u 2018. godini – rekao je Vujović.

Ostatak vesti pročitajte OVDE.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • JA

  pre 2058 dana i 23 sata

  sAMO TIM NERADNICIMA PODICI PLATE A TREBA I SMANJTI BAR ZA POLA

  Oceni komentar:
  2
  0