"Bliss honey": Krem med za hedonistički užitak i jačanje imuniteta

"Bliss honey": Krem med za hedonistički užitak i jačanje imuniteta

Od davnina je poznato da će konzumacija meda i njegovo kombinovanje sa drugim namirnicama imati lekovito dejstvo na organizam i preventivno ga zaštititi od mnogobrojnih bolesti.

Pored toga što je zdrav, volimo ga i jer je ukusan. A da može da bude i još ukusniji, dokazala nam je naša današnja sagovornica.

Slađana i njen suprug Dragan su na jednom od svojih putovanja dobili priliku da probaju krem med i tako se rodila ideja da našem tržištu ponude nešto novo. Od porodičnog gazdinstva koje se bavi proizvodnjom meda nastalo je preduzeće "Bliss honey" u čijem pogonu nastaju krem med i krem med sa dodacima koštunjavog voća, liofilizovanog voća, aromatičnog i začinskog bilja. Njihova proizvodna hala, kapaciteta od dve tone mesečno, nalazi se u Vršcu a pomoć u vidu nabavke dela opreme i saveta za opremanje pogona imali su u okviru programa "Pokreni se za posao" i USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.


Šta tačno znači krem med i kako nastaje, objasnila nam je vlasnica firme
Slađana Rajković Krnjajić:

– Krem med se dobija procesom fine kristalizacije pri čemu nastaje med koji sadrži veliki broj sitnih kristala koji sprečavaju stvaranje krupnijih, na taj način formirajući kremastu teksturu meda. Usitnjavanje kristala se postiže fizičkim putem, bez zagrevanja, tako da je kvalitet meda potpuno sačuvan. Nakon formiranja željene teksture nastaje krem med koji se čuva određen broj dana na temperaturi od 14°C. Posle toga, spreman je za konzumiranje.


Ovako prerađen med karakteriše veoma fina tekstura što će se posebno dopasti onima koji ne vole krupne kristale a ni tečan med. Ono što je bitno naglasiti jeste da samo pravi med može da bude krem med, jer da bi se napravio krem on prethodno mora da se kristališe.

– Taj med koristimo kao osnovu. Da bismo dobili nove jedinstvene ukuse u njega dodajemo kafu, jabuku, limun travu i đumbir, liofilizovanu malinu, lešnik, pistaće i morsku so. Sve sirovine nabavljamo ovde u saradnji sa lokalnim proizvođačima. S tim što naravno kafa ne može da bude odavde ali je nabavljamo u pržionici koja je naša, domaća.


Na pitanje zbog čega je važno da malina koju dodaju u med bude liofilizovana i kako taj proces izgleda naša sagovornica pojašnjava:

– Liofilizovano voće je zapravo voće koje se dobija sušenjem na veoma niskim temperaturama pri čemu se zadržavaju hranljiva svojstva, prirodan miris, aroma, izgled i ukus. Voće se prvo zamrzava na temperaturi od -50 do -60 stepeni Celzijusa, a potom se vrši uklanjanje vlage pomoću vakuuma u specijalizovanoj komori. Proces traje od 30 do 40 sati pri čemu led sublimacijom prelazi u vodenu paru. Kontaminacija proizvoda je izbegnuta jer većina bakterija i plesni ne mogu da prežive ovaj proces pri kojem se izoluje i do 97% vlage. Pored toga, ovako sušeno voće ima duži rok trajanja, a može se čuvati i na sobnoj temperaturi.


Krem med možete konzumirati kao i svaki drugi, prema sopstvenim navikama i ukusu. Po kašičicu ujutru ili uveče, uz čaj ili neki zdravi obrok a preporučujemo vam da isprobajte i nove, neobične kombinacije.

– Svaki naš med može da se koristi kao namaz ili zaslađivač. Zavisi ko šta voli, ali recimo ja bih predrožila krem med sa dodatkom jabuke, limun trave i đumbira uz neki osveđavajući napitak ili za zaslađivanje limunade i aromatizovane vode sa nanom i kolutovima limuna ili limete. Krem med sa dodatkom maline lepo se slaže uz maslinovo ulje, balzamiko, so i biber pa ćete tako dobiti lep preliv za salatu. Pistaći i morska so dobro idu uz sireve, posebno uz plave sireve. Predlažemo vam da pratite recepte i predloge koje postavljamo na društvene mreže jer kombinacija ima još mnogo – savetuje Slađana.


"Bliss honey" koristi med iz sopstvenog pčelinjaka, čiji
kvalitet garantuje Enološka stanica Vršac, ali s obzirom na količinu meda koje proizvode na mesečnom nivou, potrebno je izvršiti dodatnu nabavku meda koji ispunjava iste zahteve kvaliteta i ukusa. Zbog toga vrše otkup od lokalnih pčelara, čije su pčele bile na istim pašama kao i njihove. Na taj način zadovoljavaju sopstvene potrebe za proizvodnjom ali i dodatno pospešuju privredu nabavljajući od malih proizvođača. A kako dele i organizuju poslove unutar porodice sa nama je podelila naša sagovornica:

– Suprug pomaže u razvoju biznisa, izradi i održavanju veb sajta, kao i automatizaciji proizvodnih i poslovnih procesa. Suprugov otac takođe ima važno mesto u našem biznisu jer pomaže u procesu proizvodnje i distribuciji proizvoda a ja sam zadužena za administraciju, održavanje profila na društvenim mrežama, smišljanje recepata, marketing, primanje pošiljaka i slanje robe. Po struci sam profesorka engleskog jezika i književnosti ali pošto je ovaj posao zahtevao potpunu posvećenost promena profesije se sama po sebi nametnula. Uopšte mi nije bilo teško da se naviknem na to jer je jako lepo imati sopstveni biznis i mogućnost da sami odlučujete o svemu.


Svi koji žele da probaju ovaj jedinstveni domaći med, mogu da ga poruče online ili potraže na nekoliko lokacija u Novom Sadu:
u deli šopu "The Mother", radnji "Vino i vinili", supermarketu i kafeu "La tienda", u "Merkator" hipermarketu, "Idei" u ulici Narodnog fronta i u "Riznici Panonije" u Petrovaradinu. 

– U ponudi imamo i luks pakovanje koje se sastoji od četiri teglice po 250 grama ali i mini poklon pakovanje koje se sastoji od tri teglice po 50 grama. To su uvek lepe opcije kao poklon dragim osobama ali i poslovnim partnerima, pa tako najčešće radimo korporativna pakovanja za firme i brendiramo sa njihovim logom – navodi Slađana.

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
15
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan