"BloomCare" kozmetika: Nauka i priroda u službi lepote (FOTO)

"BloomCare" kozmetika: Nauka i priroda u službi lepote (FOTO)

Ona je ćerka, sestra, supruga i majka troje mališana. Kragujevčanka koja je svoju sreću pronašla u Novom Sadu. Doktorantkinja na smeru Klinička farmacija i preduzetnica koja se nakon dugogodišnjeg rada u struci odvažila da našem tržištu ponudi nove, prirodne kozmetičke preparate.

Iako je Ana Jezdimirović svoj prvi preparat formulisala sada već davne 2009. godine, "BloomCare" kozmetika zvanično je startovala sa radom tek nedavno, i to nakon dobijanja zlatne medalje za kvalitet na Novosadskom sajmu, u oktobru 2019. godine. Ova nagrada bila je dokaz da se neprestano nadograđivanje znanja, saradnja sa eminentnim stručnjacima, kao i praćenje potreba tržišta itekako isplate.Tako je naša sagovornica dobila vetar u leđa i odlučila da kroz svoje proizvode ispriča priču o lepoti cveta sa terapeutskim dejstvom. Njeni ručno rađeni preparati pružaju kompletnu negu kože, čiste je, vraćaju joj svežinu i elastičnost, koristeći drevni sklad prirode i čoveka.

– Mogu slobodno da kažem da sam počela da se bavim farmacijom sa nekih pet godina. Iz kog razloga? Prva pesmica koja sam naučila bila je "Mali Sima nagovara svoju Olgu seku da otvore novu apoteku" (smeh). U tom uzrastu sam svojim roditeljima prodavala igračke kao lekove i ta ljubav prema nauci se postepeno razvila toliko da kao tinejdžer uopšte nisam imala dilemu šta ću upisati. Posle završene srednje farmaceutske škole, došla sam na fakultet i tamo videla da postoji još mnogo oblasti u kojima farmaceut može da se ostvari, osim u apoteci. Zanimala me je klinička farmacija (to je individualno doziranje lekovitih supstanci) koju sam spojila sa prirodom i tako sam počela da formulišem kozmetičke preparate. Inspiraciju sam tražila u cvetu same biljke, koja pored svoje lepote daje i terapeutska dejstva. Otkrivajući ta dejstva došla sam do supstanci koje sada ulaze u sastav proizvoda "BloomCare" kozmetike – započinje razgovor farmaceutkinja Ana.Kozmetički preparati iz Anine laboratorije mogu se podeliti u tri kolekcije i četiri kategorije proizvoda. U odnosu na vaše afinitete i potrebe možete izabrati kremu, sapun, tonik za lice ili biljnu mešavinu koja se koristi za pripremu čaja.

"Rosa bloom" linija proizvoda je inspirisana cvetom ruže. Tu je nagrađena krema, tonik za lice i sapun za koji je korišćeno etarsko ulje dobijeno iz ove biljke."Violet bloom" linija inspirisana je cvetom lavande. Lavanda, dok još ne otvori svoje latice, se koristi kao biljno tkivo za izolaciju supstanci od kojih se prave krema, sapun i tonik. Poslednja kolecija je "Yellow bloom". Ona je inspirisana cvetom smilja i ono što je karakteristično jeste da se osam sati od ubira cveta radi izolacija aktivnih supstanci, jer stajanjem ona gubi količinu aktivnih supstanci, zato je veoma bitno da se u što kraćem vremenskom periodu radi izolacija. Imamo i poklon pakete koji su definisani tako što sadrže sve proizvode jedne kolekcije, dakle "Violet", "Rosa" i "Yellow". U okviru tog paketa nalaze se krema, tonik za lice, sapun i biljna mešavina. Naravno, postoji mogućnost i da napravite sopstvenu kombinaciju i sami kreirate gift paket – nabraja naša sagovornica.


Preparati ne sadrže veštačke supstance, boje i mirise, a ono što je takođe karakteristično jeste da su polazne supstance visoko sertifikovane, što znači da sadrže izuzetno visok kvalitet i stepen čistoće. Svaki preparat, sve supstance koje ulaze u sastav, imaju sertifikat analize i bezbednosni list, a potom i sam formulisani preparat prolazi kroz razna ispitivanja i mikrobiološke analize na Institutu za javno zdravlje.

– Sarađujem sa kolegama farmaceutima i tehnologom koji je specijalizovan za oblast farmacije, i oni se bave izolacijom. Nakon svih analiza i zadovoljavanja kvaliteta koji je nama potreban, kroz strogo kontrolisane uslove za dobijanje supstance dolaze do naše laboratorije. Formulacija se radi u saradnji sa timom ljudi tako da iz svake oblasti farmacije imamo konsultante sa kojima radimo da bi se jedan kvalitetan proizvod formulisao. Recimo, ono što je specifično za nagrađenu kremu od ruže jeste da je u formulaciji ove kreme korišćena isključivo izolacija od cveta ruže i od nekih ostalih biljnih tkiva ruže. Znači, sve one aktivne supstance te jedne biljke su korišćene i kao vodena i kao uljana faza – objašnjava Ana Jezdimirović.


Pored brige o kvalitetu preparata, Ana brine i o zaštiti životne sredine, pa tako kroz male korake doprinosi očuvanju prirode.

– Sva ambalaža je staklena i za pet vraćenih ambalaža dobijete jedan preparat gratis. Sapuni nemaju svoju ambalažu, a biljne mešavine se pakuju u biorazgradiv biljni celofan. Maksimalno se trudimo da se ponašamo u skladu sa principima održivog razvoja i zaštite životne sredine – naglašava Ana.


"BloomCare"
proizvode možete da poručite putem društvenih mreža, a uskoro vas očekuje i otvaranje prodajnog mesta. Ali to je samo jedan od planova koji čekaju na realizaciju u narednom periodu.

– U okviru jednog projekta, međunarodne saradnje, u planu je da se na tržištu pojavi krema čija je formulacija rađena u saradnji sa stručnjacima iz Švajcarske, po "Swiss quality" standardu. Celokupna situacija oko vanrednog stanja odložila je pojavu ovog proizvoda ali očekujemo da će sa otvaranjem granica sirovine stići i da će u što kraćem periodu ugledati svetlost dana – priča naša sagovornica.


Volja da stalno proširujete svoje znanje i iskustvo, vredan rad i podrška najbližih odlična su formula za uspeh. Naše je da primetimo pojedince u društvu koji se pridržavaju ove formule i podržimo ih kupovinom kvalitetnih domaćih proizvoda, na obostrano zadovoljstvo.

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan