Bogatstvo Fruške gore u centru Novog Sada (FOTO)

Bogatstvo Fruške gore u centru Novog Sada (FOTO)

Poznato je da nemaju svi Novosađani u svom "kodu" da vikendom odu na Frušku goru i posete njena bogatstva, iako im je ona blizu da bliže ne može biti, tu – preko mosta. Malo se zna da je Fruška gora prva proglašena za nacionalni park u SFR Jugoslaviji, da na njenim obroncima rastu najviše lipe u Evropi, da ima 12 predivnih jezera…

U petak uveče, 27. maja, u Katoličkoj porti, novosadski fotograf Dragan Kurucić, Turistička organizacija Novog Sada (TONS), Planinarsko društvo "Naftaš" i tim Evropske prestonice kulture (Novi Sad 2021), svojim sugrađanima su priredili sjajan događaj. Otvorena je izložba više od 40 fotografija Dragana Kurucića "Sve boje Fruške gore", sa predivnim motom Duška Radovića "Fruška gora tanka pa dugačka, kraj Dunava drema kao mačka". Izložba će biti otvorena do 10. juna.

- Prošle godine smo nekoliko meseci snimali po Fruškoj gori želeći da napravimo materijal za mapu. Međutim, kada smo shvatili da smo fotografijama obuhvatili tri godišnja doba, odlučili smo da one ne smeju da završe na nekom hard disku samo kao dokumentacija. Prešao sam 2.000 kilometara dok sam fotografisao, i završio put sa nešto više od 1.200 korisnih fotografija. Napravili smo izložbu fotografija prošle godine u Muzeju Vojvodine. Nakon toga se rodila sjajna ideja – da sa izložbom izađemo na ulicu i bogatstvo Fruške gore podelimo sa širom publikom. Da na ovaj način naše sugrađane podsetimo na to pored kakve prirodne lepote žive. Posebno bih istakao saradnju sa Gordanom Stojaković iz Turističke organizacije Novog Sada, kao i sa direktorom Branislavom Kneževićem, koji su značajno doprineli realizaciji ovog projekta. Retko kada sam sreo ljude koji toliko rade za dobrobit svoje organizacije. To je na mene na mene ostavilo poseban utisak, istakao je na otvaranju Dragan Kurucić, autor izložbe.

Dragan Kurucić, autor izložbe "Sve boje Fruške gore"

Turistička organizacija Novog Sada je prilikom otvaranja izložbe iznenadila Novosađane podelivši desetine turističkih karata Fruške gore.

- Radimo na promociji Fruške gore jer nam se u TONS-u ponekad učini da turisti znaju više o prirodnim i kulturnim bogatstvima Fruške gore od samih Novosađana. Naš cilj je da približimo i sugrađanima i turistima blagodeti koje imamo neposredno pored nas. Podržavamo kandidaturu našeg grada za Evropsku prestonicu kulture, jer je to velika stvar ne samo za turizam i kulturu, već i za sam grad u bilo kom segmentu. Zaista se rado odazivamo svakoj saradnji sa timom Novi Sad 2021, jer ćemo zajedničkim snagama svakako postići više”, rekao je Branislav Knežević, direktor TONS.

Branislav Knežević, direktor TONS

Ovom projektu, koji je deo programa "Most 1 – kulturno nasleđe i gostoprimstvo", pridružili su se i Planinarsko društvo "Naftaš" i Planinarsko društvo "Železničar" iz Novog Sada.

Sledećeg petka, 3. juna, Aleksandar Damjanović iz Planinarskog društva "Železničar", autor nekoliko knjiga o Fruškoj gori, biće stručni vodič kroz ovu prelepu izložbu, a u nedelju, 5. juna u 8.30, PD "Naftaš" će krenuti na veliku tradicionalnu šetnju po Fruškoj gori u kojoj mogu da im se pridruže svi zainteresovani.

- Posetićemo planinarski dom "Orlovo gnezdo", Kraljevu stolicu, Iriški venac (do spomenika), pa onda nazad do Paragova, najavio je planinarsku šetnju Milan Marković iz PD "Naftaš".

Izložba "Sve boje Fruške gore" ne prikazuje samo boje Fruške gore, ona podseća Novosađane na prirodno i kulturno-istorijsko blago koje imaju sa druge strane mosta. Takođe, predstavlja primer realizacije kreativne ideje kakva može da se postigne samo kada se ljudi i organizacije dobre volje udruže u zajedničom cilju.

Podsetimo, upravo zbog ovakvih programa, organizacioni tim Evropske prestonice kulture je pre dva dana uputio još jedan otvoren poziv svim sugrađanima da se sa svojim kreativnim idejama pridruže projektu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu JGSP "Novi Sad" klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje štrand servisne informacije novi sad bebe Elektrodistribucija Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novi sad Hitna pomoć Vreme u Srbiji betanija jkp lisje novosađani RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije Kać javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija bez vode bez struje novosadsko porodilište sahrane isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina novorođenčad