Bojan Panaotović: Izmestiti rijalitije u sitne noćne sate!

Bojan Panaotović: Izmestiti rijalitije u sitne noćne sate!

Direktor KCNS poslao otvoreno pismo nadležnima povodom kontinuiranog terora rijaliti emisija.

Bojan Panaotović obratio se nadležnim ministarstvima, regulatornim telima, organima vlasti i javnosti u celini, navodeći u pismu pozitivan primer BiH kad su u pitanju rijaliti programi na TV-u.

- Svaki građanin Srbije koji drži do sebe, sopstvene dece, građanskog dostojanstva, mentalne higijene, pa ako hoćete i nacionalne časti, ostao je posramljen nakon agencijskih vesti da su nadležni organi i regulatorna tela nama susedne BiH ograničili emitovanje rijaliti programa na period između 00 i 6.00 časova izjutra! Postavlja se pitanje, kakav prostakluk, kakvo nasilje i kakve nepodopštine treba da se dese u domaćim rijalitijima da bi se naši nadležni organi odlučili da pomere ovaj medijsko-kulturni otpad u termine kada deca spavaju i kada nisu pred TV aparatima. Zar je moguće da je zarada uskog kruga bogataša važnija od mentalnog trovanja čitavih generacija, pita se Panaotović.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada dodaje da preuzimanje pozitivnih stvari iz zakonodavstava zemalja u regionu – nije sramota.

- Šokantno je da narod koji je iznedrio Teslu, Andrića, Marka Miljanova i Milutina Milankovića danas za zvezde - uzore ima zmajeve, ajfonke, ferarije, diskrecije i slične? Nije sramota uočiti nešto kvalitetno u komšijskom dvorištu i primeniti istu stvar u svom. Pozivam nadležne organe i regulatorna tela da ako imaju određena ograničenja, teškoće i nedoumice, jednostavno prepišu odluke organa BiH i izmeste rijalitije u sitne noćne sate barabar sa pornografijom i vampirskim filmovima gde im je i mesto. Ako već nećete i ne možete da ih sasečete i drastično oprezujete, izmestite ih u termine kada deca nisu pred TV ekranima!

Na kraju saopštenja, Panaotović skreće pažnju da se uspešno društvo može graditi samo uz temeljite promene u kulturi i obrazovanju.

- Polazeći od činjenice da na mladima svet ostaje i da su mlade generacije te na kojima će počivati temelji našeg društva, moramo napraviti temeljni preokret u obrazovnoj i kulturnoj politici i na primer vratiti u orbitu Zorana Radmilovića i Milenu Dravić i „Priče iz Nepričave“, a celokupnu rijaliti treš kulturu gurnuti na marginu. Učiteljica i seljak iz Nepričave su prototipi i socijalni profili pojedinaca koji mogu da sačinjavaju zdravo i uspešno društvo. Forsiranje i ugledanje na zvezde rijalitija siguran je put u kaljugu, patologiju i hronično zaostajanje, kaže Panaotović.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan Todorov

  pre 1528 dana i 1 sat

  Odmah da kažem: ne poznajem direktora KCNS. Prema tome, nemam ništa lično protiv njega. Imam protiv njegove upadljivo izražene potrebe da svojim mediokritetskim pristupom kulturi, etici i moralu skreće pažnju javnosti sa skrajnutog Kulturnog centra grada na čijem je čelu, na opštepoznate skandalozne pojave. Gospodin Panaotović to čini u maniru srednjoškolskog profesora, što samo po sebi ne bi bilo neprihvatljivo da on u sve ne unosi podrazumevani autoritet institucije na čijem se čelu, na žalost, nalazi ovaj slabo pismen i površan javni sudija.
  Nelogična organizacija teksta njegovog javnog obraćanja očita je već u prvom pasusu: „- Svaki građanin Srbije koji drži do sebe, sopstvene dece, građanskog dostojanstva, mentalne higijene, pa ako hoćete i nacionalne časti, ostao je posramljen nakon agencijskih vesti da su nadležni organi i regulatorna tela nama susedne BiH ograničili emitovanje rijaliti programa na period između 00 i 6.00 časova izjutra!“ Nije, naime, jasno zašto bi „svaki građanin Srbije“ koji uz to „drži do nacionalne časti“ bio posramljen saznanjem da je u susednoj državi određeno noćno vreme za rijaliti programe.
  Zatim Andrić je, kao što je poznato, Hrvat iz Bosne i nije ga, bar ne u biološkom smisluu, iznedrio srpski narod, kako tvrdi Panaotović.
  Sa etičkog stanovišta, takođe, sporna je njegova konstatacija prema kojoj: „Nije sramota uočiti nešto kvalitetno u komšijskom dvorištu i primeniti istu stvar u svom.“. Što bismo virili u tuđa dvorišta uopšte, avaj? Posebno, zašto bismo to činili ako smo iznedrili tolike kulturne vrednosti i ličnosti u svetu nauke i umetnost, kako ponosno ističe ovaj umereni, da ne kažem mlaki novosadski nacionalista.
  Njegov poletni predlog da „vratimo u orbitu“ nenadmašnog Zorana Radmilovića je pomalo morbidan, a i vraćanje starih vrednosti umesto stvaranja novih (Priče iz Nepričave) predstavlja iznevereno očekivanje. Jer, od čelnika Kulturnog centra Novog Sada očekivali bismo mnogo više inventivnosti i zalaganja za kreiranje novih vrednosti.
  Njegovu nonsens rečenicu „Učiteljica i seljak iz Nepričave su prototipi i socijalni profili pojedinaca koji mogu da sačinjavaju zdravo i uspešno društvo“ - nema smisla ni svrhe komentarisati.
  Sve u svemu, grad koji se dičio imenom srpske Atine kada je reč o kulturi, mora da porumeni od stida što na čelu važne kulturne institucije ima osrednjeg, konfuznog i, nažalost, zaludno agilnog reprezenta.

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Vera NS

  pre 1527 dana i 22 sata

  Samo prost i nedorostao čovek može da govori o srednjoškolskim profesorima u pežorativnom kontekstu. Inicijativa ovog čoveka da se oporezuju rijaliti programi pokrenula je lavinu građanske akcije u Srbiji i čitava zdrava javnost digla je svoj glas što je veliki uspeh. Vi ste gospodine Milane daleko i od mediokriteta i ne možete ovom gospodinu ni cipele da očistite. Umesto da ste se pridružili borbi za zdravlje i razum Vi tražite dlaku u jajetu u ovom jezgrovitom i hrabrom obraćanju. teško je opredeliti se za utisak da li ste smešni ili žalosni!

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Milan Todorov

  pre 1527 dana i 22 sata

  Vera NS, da biste uopšte imali moralno pravo da polemišete sa mnom, najmanje što je potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom. I pravim. Kao što sam ja to učinio. E onda pričajte o hrabrosti da se pompezno kazuju opštepoznati stavovi o rijaliti smeću. Najzad, imam utisak da niste u potpunosti upoznati sa značenjem epiteta „mediokritetstvo“.
  Vera, priznajte, vi ste Bojan, zar ne?

  Oceni komentar:
  2
  1