Boks i kultura idu zajedno (FOTO)

Boks i kultura idu zajedno (FOTO)

Kada joj je najstariji sin Mihailo pre nekoliko godina rekao da želi da trenira boks, Milana Živković se iznenadila i protivila odluci sina. Tada nije ni sanjala da će uskoro cela familija biti uključena u sportsku porodicu BK Vojvodina.

Naime, od ove jeseni su sa treningom počela i njena mlađa deca, desetogodišnji Vukašin i godinu dana mlađa ćerka Nikolina. Milana je trenutno predsednik Saveta roditelja kluba i inicirala je organizovane posete mladih boksera kulturnim institucijama Novog Sada i Vojvodine. 


– U početku sam osećala strah jer prva asocijacija na boks bio je Roki i krvave scene iz ringa. Ali brzo sam se uverila da to nije tako. Mihailo ima sedamnaest godina, đak je generacije, a pored školskih obaveza postiže i rezultate u sportu i veoma je srećan. Od ove sezone su zbog starijeg brata krenula i mlađa deca. Nikolina je dve godine išla na balet, a Vukašin je tri godine trenirao košarku, ali to mu nije pričinjavalo zadovoljstvo kao ovo. Sada smo svi srećni i zadovoljni i cela porodica prati boks – kaže Milana sa osmehom na licu. 

U sekciji za male nalaze se deca uzrasta od pet do deset godina. Trenutno je dvanaestoro dece u toj sekciji. 

Nikolina Živković objašnjava da joj se dopada ova borilačka veština. Iako je prvi put osećala strah, on je ubrzo iščezao, a reporteru portala Mojnovisad.com ponosno pokazuje svoje bokserske rukavice. Kada je otkrila šta trenira, drugari su se iznenadili, međutim ubrzo joj se iz razreda pridružila devetogodišnja Tamara i sada zajedno vežbaju u klubu. 


Predrag Dragić
je još jedan od zadovoljnih roditelja koji je od početka jeseni počeo da dovodi svoje sinove od šest i osam godina na trening. 

– Poznajem trenera i slučajno sam saznao da radi sa decom. Odlučio sam sa suprugom da krenu na boks i nismo zažalili. Simpatično mi je jer ovo nije kao ostali sportovi, sasvim je drugačiji pristup. Pre smo išli na fudbal, ali tamo su gledali samo finansije, ovde rade sa decom iz ljubavi. Druže se svi i pomažu jedni drugima, naročito starija deca mlađima, i to mališanima godi. Obeležavaju rođendane zajedno u klubu i to je sve lepo – kaže Predrag.


Dok je sedeo na klupi i gledao zagrevanje, dotrčao mu je osmogodišnji sin Luka da bi mu pomogao da navuče rukavice. Ubrzo se vratio među ostale kako bi nastavili trening. 

Na inicijativu predsednika kluba Milana Kozomare, Skupština je u decembru izglasala da je Savet roditelja organ kluba i to sa kontrolnom funkcijom.

Ovako ne može doći do zloupotrebe dece u sportskom smislu jer se pravilno razvijaju i roditelji mogu zatražiti smenu predsednika. Nekada se trčalo za rezultatima, ali sada su druga vremena jer rezultati jesu prioritet, ali nemaju smisla ako se ne stvaraju naši sportisti. Suština Bokserskog kluba Vojvodina jesu naši takmičari i zato moramo sarađivati sa roditeljima koji najviše i vole svoju decu – objašnjava Kozomara.


Po dogovoru sa trenerima škola ima prioritet, ali kako objašnjavaju roditelji, deca postižu sve, iako mogu dolaziti na treninge svakog radnog dana. Aktivnosti
BK Vojvodina se mogu pratiti i na društvenim mrežama.

Za predsednika Saveta roditelja izabrana je Milana Živković. Ona objašnjava da su roditelji uključeni u sve aktivnosti kluba i da je pre nekoliko meseci inicirala da se mladi bokseri redovno vode u obilazak kulturnih institucija. Tako je početkom leta organizovana poseta Istorijskom arhivu grada Novog Sada.
 


– Deca su upijala svaku reč tokom obilaska arhiva. Dosta su naučili o istoriji grada, ali i kluba koji predstavljaju. Nažalost, pandemija je osujetila naše planove, ali uskoro nastavljamo sa sličnim aktivnostima. U planu je poseta pozorištu, Galeriji Matice srpske, ali i mnogim drugim ustanovama – kaže Milana. 

Ova majka troje dece smatra da novijim generacijama manjka poznavanje kulture i da će ovakve aktivnosti proširiti vidike najmlađima. Tvrdi da kultura i sport mogu i idu zajedno.

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan