Bol u leđima upozorava na ozbiljne probleme

Bol u leđima upozorava na ozbiljne probleme

Bol u leđima često prikriva mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme, poput upale bubrega, gušterače ili infekcije mokraćnih kanala. Nikako nije pametno da ga ignorišete, već treba što pre da posetite lekara.

 

Probleme sa bubrezima, bešikom i sa žuči lako je pomešati sa bolovima u leđima, naročito kod žena. Organi šalju signale telu, a najčešće se manifestuju u leđima, zato što tamo ima najviše nervnih završetaka, pa je i bol najvidljiviji. Na taj se način pravi uzrok bola maskira i pojavljuje gde ne bi trebalo, piše Dejli mejl. 

Bubrežni kamenac 

Stalni bol u jednom delu leđa, ako se pojavljuje uz bol u stomaku ili preponama, pri mokrenju ili uz krv u urinu, može da bude znak bubrežnog kamenaca. On nastaje zbog nakupljanja kalcijuma i fosfora, a najčešće je posledica pijenja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Takođe, veliku ulogu igra i genetika pa su neki ljudi podložniji bubrežnom kamencu nego drugi. Bubrežni kamenac češći je kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađe prirodnim putem, ali one veće treba razbiti laserom. 

Upala bubrega 

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena telesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Taj bol najčešće je u donjem delu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone. Šest puta je češći kod žena nego kod muškaraca. 

Upala gušterače 

Upalu gušterače, osim bola u donjem delu stomaka, povraćanja i mučnine, prati bol u leđima. Taj bol može biti iznenadan i da se širi od trbuha prema leđima, a najčešće je posledica akutne ili hronične upale. Do upale dolazi zbog preteranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama. 

Žučni kamenac 

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja, simptom je žučnog kamenca ili upale žuči. Žučni kamenac nastaje kad se u jetri stvara više holesterola ili ga telo sporije obrađuje, što remeti odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žučne kese, zastoj žuči i promene pH-a.  Sa tim najviše problema imaju gojazne žene preko 40 godina, a veliku ulogu igra i genetika. 

Infekcija mokraćnog sistema 

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuje bakterija, a može biti i posledica iritacije od dijafragme, tampona ili preuske odeće. Manifestuje se kao bol kod mokrenja, bol u donjem delu leđa i u trbuhu. Najčešće pogađa žene, a leči se antibioticima, ali ako se ne izleči, može da dovede do upale bubrega.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan