Bolesti zavisnosti: Nargile – za ili protiv?

Bolesti zavisnosti: Nargile – za ili protiv?

Pušenje i dalje spada među najrasprostranjenije bolesti zavisnosti. Čak 38 odsto punoletnih građana i građanki Srbije su svojevrsni nikotinski zavisnici.

Kroz istoriju, duvan je varirao od lekovite biljke, koja leči mnoge bolesti, do predmeta kažnjavanja po raznim osnovama. Tokom 20.veka ustalio se kao društveno prihvatljiva navika, da bi danas, nakon brojnih istraživanja, bio definisan kao ozbiljna bolest zavisnosti, potencijalni uzročnik karcinoma pluća, infarkta miokarda i hronične opstruktivne bolesti pluća.

Duvanski dim sadrži oko 4.000 hemijskih sastojaka, od čega je čak 400 otrovnih, a 43 kancerogenih (katran je, među njima, najpoznatiji).

Potraga za egzotikom, nečim drugačijim od ustaljenog, poslednjih godina, mlade (već od 14 godina) vodi u, sve popularnije, nargila barove. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je jedna doza nargile jednaka jednoj kutiji cigareta, navodi se u saopštenju Doma zdravlja "Novi Sad".

Dim iz nargile sadrži veće koncentracije arsena, olova i nikla. 36 puta veću koncentraciju katrana i 15 puta ugljen-monoksida nego jedna cigareta.

Nargila je vodena lula za pušenje duvana, koji prolazi kroz ohlađenu vodu. Duvan može biti natopljen melasom ili medom i pomešan sa voćem, što daje različite ukuse (jabuke, vanile, čokolade...) ili biljnim mešavinama (koje mogu i ne moraju da sadrže nikotin).

- Bez obzira da li se koristi duvan ili neka druga mešavina, pušenje nargila uključuje sagorevanje uglja i udisanje dima, što svakako ima štetne posledice po zdravlje konzumenta. Naime, tokom pušenja nargila, oslobađa se dim koji sadrži ugljendioksid, kancerogena i toksična jedinjenja. Kao i kod cigareta, svi ovi elementi uzročnici su malignih, bolesti srca, krvnih sudova i pluća, smanjene plodnosti. Pored toga, ne retko više osoba koristi isti nastavak za usta, što nosi rizik od zaraznih bolesti – rekla je vms Vesne Imbronjev iz Centra za prevenciju  Doma zdravlja "Novi Sad".

Štetni sastojci duvanskog dima koji izazivaju maligna oboljenja ne filtriraju se prolaskom dima kroz vodu, a dim koji se udiše jednako štetno utiče na srce i pluća, kao cigareta.

Imbronjev  naglašava da je ozbiljna zabluda da je nargila bezbedna za korišćenje, a da smo za to svi odgovorni. Počevši od nesmetanog reklamiranja, naročito putem društvenih mreža, preko izražene potrebe mladih da na taj način budu prihvaćeni u društvu, pa do nepoštovanja zakonskih regulativa. Ovo je još jedna tema koja zahteva aktivan pristup i edukaciju mladih, zaključuje Vesna Imbronjev.

Sve dodatne informacije o štetnosti pušenja i nargilama, ali i koracima za odvikavanje, mogu se dobiti u Centru za prevenciju Doma zdravlja "Novi Sad" u Rumenačkoj ulici 102, 21000 Novi Sad, na broj 021/479 06 68 ili putem mejla .

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina sahrane novi sad bebe bez vode jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo istraživanje novosadsko porodilište betanija bez grejanja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević policija Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje Dom zdravlja Novi Sad novorođenčad novosađani isključenje vode dnevni horoskop Dom zdravlja horoskop Hitna pomoć horoskopski znaci raspored sahrana i ispraćaja jkp novosadska toplana Isključenje struje isključenja struje