Bolovi u stomaku koji ukazuju na ozbiljne probleme

Bolovi u stomaku koji ukazuju na ozbiljne probleme

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba je bol u želucu. Razloga zašto do njega dolazi ima mnogo, a bolesti želuca ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog života.

Ovih 5 činjenica o bolu u želucu morate da znate: 

1. Boli i zbog stresa 

Bezbroj je faktora koji mogu da dovedu do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, zatim konzumacija alkohola i neadekvatna ishrana. Izbegavajte hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu, kao i konzervanse koji doprinose problemima sa ovim organom. 

2. Gastritis je najčešći 

Jedna od najčešćih bolesti modernog društva je zasigurno gastritis. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem delu stomaka, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija helikobakterija. 

3. Nadraženi želudac 

Do dijagnoze "nadraženog želuca" najčešće se dolazi zbog mučnine, osećaja punoće, nadutosti u crevima, gorušice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta. Dijagnozu nadraženog želuca lekar će postaviti nakon detaljnih pregleda i analiza koje ipak na kraju ne mogu da otkriju glavni uzrok ovog stanja. 

4. Dispepsija 

Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su lokalizovane u gornjem delu probavnog sistema i javljaju se tokom konzumiranja hrane. Najčešće se javlja u srednjim godinama (prosečna starost za dispepsiju je 55 godina) i pogađa podjednako oba pola, s nešto većom učestalošću kod muškaraca. Simptomi su bol, osećaj nelagode, težine i mučnine u želucu. 

Savetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomerne telesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane i raspodelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće i redovno konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda (jogurt, kefir). 

5. Kada treba potražiti pomoć stručnjaka? 

Znak za uzbunu svakako je jak bol u želucu koja se širi u trbušnu duplju uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neodložna.

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Mevlija König Grätz

    pre 1890 dana i 12 sati

    HVALA

    Oceni komentar:
    0
    0