"Bože pravde" 1. septembra i u vrtićima

"Bože pravde" 1. septembra i u vrtićima

Osim škola, i predškolske ustanove biće obavezne da 1. septembra puste državnu himnu "Bože pravde", ali samo deci koja polaze u pripremni predškolski program, kazali su za "Danas" u Ministarstvu prosvete.

Ministarstvo prosvete je uputilo dopis svim školama, kao i predškolskim ustanovama o izvođenju himne Republike Srbije na početku radne i školske godine. U skladu sa tim, sve škole i predškolske ustanove 1. septembra obavezuju se da na početku radnog dana i prvog časa u svakoj smeni nastave obezbede izvođenje republičke himne "Bože pravde", a u skladu sa Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije – navode iz Ministarstva prosvete.

ZVANIČNO: Školska godina počinje himnom, za nepoštovanje kazna i do milion dinara


Ministar prosvete Branko Ružić smatra da je "poštovanje državnih simbola izraz poštovanja države u kojoj živite, ali i pripadnosti društvenoj zajednici. Izuzetno je važno da se osećaj poštovanja prema svim državnim simbolima – zastavi, grbu i himni razvija od predškolskog i školskog uzrasta".

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva, izvođenje himne moguće je sviranjem, pevanjem ili sviranjem i pevanjem, a za izvođenje se mogu koristiti razglas, računari i muzički uređaji.

Školama i predškolskim ustanovama je dostavljen link sa sajta Vlade Srbije sa koga mogu preuzeti muzika i tekst himne.

Kada su u pitanju predškolske ustanove, potrebno je da vaspitno-obrazovno veće ima u vidu uzrast dece za koju će pripremati i realizovati izvođenje himne – navode iz Ministarstva.

U dopisu, Ministarstvo je podsetilo direktore ustanova na doslednu primenu propisa, koji se odnose na izvođenje himne, kao i na propisanu nadležnost i odgovornost direktora u obezbeđivanju uslova za zakonitost rada ustanove u celosti.

Oceni vest:
2
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Eto, zašto ne volim Srbiju

  pre 662 dana i 17 sati

  Ništa se silom ne može uterati.
  To je samo pokušaj pranja mozgova, kao i sve što se radi od 5-te godine.
  Ako čovek sam nešto ne nauči i ne zapamti, ni boje ni grb ni pesmu mu ne možeš silom uterati i od njega načiniti rodoljuba spremnog da sutra padne za nečiju volju.

  Oceni komentar:
  1
  14
 • prle

  pre 662 dana i 13 sati

  Himna samo jednom godisnje je jadno, ako nije svaki dan onda bolje nemojte ni ovo.

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Sramota a ne dika

  pre 662 dana i 11 sati

  Najbolje naterati radnike državnih službi da je pevaju svakog dana, na počektu posla.
  Nešto me podseća na jedan sistem, bolji, a koji stalno pljujete.

  I Monarhija je bolja od ovog ludila. Umesto 250 poslanika, dovoljno 35.
  U Monarhiji se zna ko može i koliko da krade.
  U ovom sistemu Svi, Svi, Svi! I svako svakog.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Maks

  pre 662 dana i 11 sati

  Ja bi da bude ona stara HEJ SLOVENI . Boze bravde nije za himnu ima i onih koji ne veruje ljudima cas izuzecima ,koji vode nasu crkvu .

  Oceni komentar:
  0
  5