"Božićna zvezda": Posmatrajte ovaj nebeski fenomen u ponedeljak, sledeća prilika biće za 60 godina

"Božićna zvezda": Posmatrajte ovaj nebeski fenomen u ponedeljak, sledeća prilika biće za 60 godina

Planete Jupiter i Saturn poravnaće se i napraviće "veliku planetarnu konjunkciju", ili "Božićnu zvezdu", 21. decembra 2020. godine. Ova nebeska pojava nije bila vidljiva od srednjeg veka.

Astronomi i svi ljubitelji zvezdanog neba u ponedeljak će imati priliku da vide "Božićni poljubac" ili "Božićnu zvezdu" kada će se Jupiter i Saturn poravnati u događaju koji se naziva "velika konjunkcija". Ova pojava na nebu biće vidljiva u toku zalaska Sunca, a pojavljuje se posle 800 godina pauze, piše RTS.

Na dan 21. decembra, planete će izgledati kao jedna blistava zvezda locirana oko Jupiterove i Saturnove 12. i 29. orbite. Njihov poslednji veliki spoj bio je u maju 2000. godine, ali je bio loše vidljiv na nebu.

Veliku konjunkciju 1623. godine (Galileo Galilej je još bio živ) takođe je bilo teško uočiti jer je ceo događaj bio u blizini Sunca i mogao je da se izgubi u sunčevom odsjaju.

– Morali biste da se vratite sve do pred zoru 4. marta 1226. godine da biste videli bliže poravnanje između ovih objekata vidljivih na noćnom nebu – istakao je astronom Patrik Hartigan, sa Univerziteta Rik u Teksasu.


Da li ćemo moći da vidimo ovaj nebeski fenomen?

U 2020. godini nebeski fenomen biće vidljiv sa bilo kog mesta na Zemlji, ali uslovi će biti najbolji u blizini Ekvatora, navodi Hartigan. "Božićni poljubac" će se pojaviti nisko na zapadnom nebu otprilike sat vremena posle zalaska sunca.

Iz Nase ističu da će se "dve džinovske planete pojaviti na samo desetinku stepena jedna od druge – to je otprilike debljina novčića koji se drži na dohvat ruke".

Da bi se ova neobična pojava na nebu videla potrebno je vedro nebo i vidikovac sa koga se vidi horizont koji ne zaklanjaju zgrade i drveće.

Jupiter je veća planeta, a oni sa vrlo dobrim vidom ili dvogledom moći će da ga razlikuju od Saturna. Drugima će se planete pojaviti kao jedna zvezda.

Šta kažu astrolozi

Velika konjunkcija će u narednih 20 godina, uticati na umetnost, muziku, pozorište, književnost, zabavu, modu, hranu, matematiku, nauku, politiku... Drugim rečima, uticaće pozitivno na sve – naglasila je astrološkinja Suzan Miler.

Svi koji budu propustili osvu astronomsku pojavu, imaće još jednu priliku 2080. godine. Posle toga, neće biti druge prilike do 2400. godine, napominje RTS.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan