Branislav Knežević, direktor TONS: Promotivne aktivnosti povećale broj turista u Novom Sadu

Branislav Knežević, direktor TONS: Promotivne aktivnosti povećale broj turista u Novom Sadu

Direktor Turističke organizacija Grada Novog Sada pričao je sa nama o veoma uspešnoj godini i o planovima za naredni period.

U poslednjih 9 godina TO Novog Sada beleži sve veće interesovanje turista za naš grad, što se ogleda kroz podatke Republičkog zavoda za statistiku naročito kada je reč o ostvarenom broju noćenja. Primera radi, u toku 2010. godine u Novom Sadu je noćilo oko 168.000 domaćih i stranih turista, dok je samo za prvih 6 meseci ove godine u Novom Sadu ostvareno preko 203.000 noćenja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije u periodu januar-jun 2018. godine ukupno je ostvareno 203.437 noćenja što predstavlja rast od 29,3% u odnosu na isti period prethodne godine. Od toga domaći turisti su ostvarili 73.820 noćenja (rast za 28,4%), a strani 129.617 (rast za 29,7%). Najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije (73.820), Rumunije (18.967), Hrvatske (11.421), Bosne i Hercegovine (11.100), Slovenije (7.957), Nemačka (5.941), Mađarske (5.091), Ruske federacije (4.755), Kine ( 4.643), ostalih evropskih zemalja (3.921).


Prihod od naplate boravišne takse je po rečima direktora TONS-a Branislava Kneževića u prvih šest meseci ove godine povećan za čak četvrtinu u odnosu na isti period prethodne godine i u 2018. godini iznosi 19.361.161,77 RSD.

- Kako je sajamska sezona počela krajem prošle godine, nije bilo pauze u radu Turističke organizacije Grada Novog Sada, jer su usledile brojne promocije kako na sajmovima, putem društvenih mreža, elektronskih medija, tako i putem direktnog kontakta sa medijima koji su nas posećivali u velikom broju. Turistička organizacija Grada Novog Sada realizovala je promotivnu kampanju za novogodišnje praznike i doček Nove godine "Zimska fantazija", koja je izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama, ali i putem televizije i radija, najavljujući dešavanja u decembru i januaru. Rezultat kampanje, ali i drugih promotivnih aktivnosti pokazali su uspeh, jer su smeštajni kapaciteti već u tom periodu, a naročito početkom 2018. godine beležili rast noćenja. U januaru je ostvaren rast noćenja domaćih i stranih turista od preko 22%, a već u februaru, mesec koji se tradicionalno smatra mesecom sa manje ostvarenim brojem noćenja, u Novom Sadu je ostvareno preko 46% više noćenja domaćih i stranih turista u odnosu na isti mesec prethodne godine – rekao je Knežević.

Kada je reč o poseti veb sajtu TONS-a, najveći broj upita na stranici dolazi iz Srbije, dok je po Kneževićevim rečima odmah iza najveće interesovanje za Novim Sadom iz Kine.

- U maju mesecu više upita ka sajtu TONS-a je bilo iz Kine nego iz Srbije. Ovi podaci nam govore da u narednom periodu možemo da očekujemo još više dolazaka gostiju iz Kine. Interesovanja za naš grad takođe stižu iz Rusije, Nemačke, Mađarske, Velike Britanije, Australije, Francuske – objašnjava naš sagovornik.


Kontinuiran rad, kako je Knežević dalje pojasnio, na promociji prethodnih godina od strane TONS-a, ali veoma uspešna i dobro osmišljena promocija TO Srbije, kao i nastupi TO Vojvodine, zatim dobra saradnja i zajednički nastupi na ciljanim tržištima sa TO Beograda doprineli su da Novi Sad bude sve poželjnija destinacija.

- U velikoj meri za dobre rezultate zaslužna je i turistička privreda našeg grada kao i veliki festivali poput Exita koji generišu veliki broj poseta, ali i veliki broj poslovnih događaja (kongresi, konferencije, sajmovi) i sve veći broj međunarodno značajnih sportskih događaja, koji privlače sve veći broj gostiju. S tim u vezi, u Novom Sadu se u proteklom periodu povećao i broj smeštajnih jedinica, pa tako danas raspolažemo novim kampom u blizini grada, velikim brojem hostela i smeštaja u domaćoj radinosti ali i novim hotelom visoke kategorije. U toku sajamske sezone promovisali smo Novi Sad na preko 20 domaćih i međunarodnih sajmova kao i "road show" nastupa na kojima su ostvareni značajni kontakti sa predstavnicima medijskih kuća, turističkih agencija, sa influenserima, blogerima, kao i brojnim potencijalnim turistima, a na kojima su prisustovali i predstavnici naše turističke privrede (agencije i smeštajni kapaciteti). Ovim nastupima postigli smo to da stalno budemo vidljivi i pred očima naših turista, kao i da ih stalno držimo zainteresovane za brojne atrakcije u gradu i okolini. Takođe, da ih informišemo o događajima, da im predstavljamo sve tajne grada putem promotivnih tura i da ih stalno pozivamo putem društvenih mreža da budu sa nama zbog mnogo novih turističkih sadržaja – rekao je Knežević.

U prethodnih nekoliko meseci TONS je ugostio značajne predstavnike medijskih kuća poput TV kuće TV5 Monde iz Francuske i Globtrotter iz Velike Britanije, kao i važne turoperatore iz Kine zadužene za evropsko tržište, a takođe i zvaničnike iz brojnih parlamentarnih delagacija, kao i zamenika gradonačelnika grada Šangaja je razgovarano o promociji na Kineskom tržištu.

- Uporedo sa promocijama, naše kolege su stalno prisutne na terenu. Redovnim obilaskom šireg područja grada, pronalaženjem novih "skrivenih" kutaka, radimo na saradnji sa predstavnicima turističke privrede, i prezentujemo ponudu u okolini grada, kao dobar razlog za produženje boravka u našem gradu i okolini. Salaši, čarde, vinarije, smeštajni kapaciteti, brojne manifestacije i događaji tokom čitave godine, sadržaji i aktivan odmor na Dunavu i Fruškoj gori, omogućavaju produženje boravka, što je za nas i našu lokalnu privredu veoma važno. Istovremeno, otkrivamo i nova mesta za odmor i razonodu za naše sugrađane – govori Knežević.Iza nas je 7. "OPENS Youth Fair", a ove godine sa promenjenim konceptom i brojnim novim saradnicima, stvoren je odličan osnov, kako Knežević objašnjava, za sledeću godinu, kada je Novi Sad Evropska prestonica mladih i kada će u tom svetlu grad biti i predstavljen na 8. "OPENS Youth Fairu" koji će biti jedan od centralnih događaja sledeće godine. Pripreme za taj događaj, kako Knežević naglašava, uveliko su u toku.

Turistička organizacija Grada Novog Sada će, kako je Knežević najavio, do kraja godine pripremiti i odštampati oko 70 publikacija (uključujući različite jezike).

- Pamflet "Turističke atrakcije" urađen je na 16 jezika, dok se ostale publikacije u skladu sa temom i ciljnim tržištima rade na manjem broju jezika. Ove godine rade se i nove publikacije, posebno za mlade, kako bismo spremno dočekali 2019. godinu od koje zaista puno očekujemo sa obzirom na prestižnu titulu Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope. Takođe, u izradi je i promotivni spot koji će uz nove publikacije predstaviti turističku ponudu za mlade i koji će biti deo jedne velike kampanje koju planiramo za narednu godinu, a koju ćemo sinhronizovati sa OPENSom. I ove godine realizujemo promotivne garantovane turističke ture namenjene pre svega našim sugrađanima, ali i posetiocima, a koje su se pokazale kao veoma uspešne – pojasnio je naš sagovornik.


Do kraja godine, u planu je i dopuna turističke signalizacije za dva nova hotela, što je nastavak projekta obeležavanja hotela u Novom Sadu. Prošle godine, obeleženo je 22 hotela na 82 lokacije sa 120 informativnih tabli.

- U decembru ove godine, Turistička organizacija Grada Novog sada biće domaćim velikim kompanijama koje se bave turizmom na Dunavu, a želja nam je da ovim turistima prikažemo ponudu turističke privrede, kako bi se produžio boravak turista sa belih lađa u Novom Sadu, i kako bi se ti turisti ponovo vratili u naš grad na nekoliko dana da uživaju u ponudi koja im se ovde nudi (vino, hrana, smeštaj, kulturno-istorijske lepote i celine i još mnogo toga). U ovom trenutku pripremamo se za brojne promocije koje nas očekuju na vodećim svetskim, kao i domaćim sajmovima do kraja godine, kao i za regionalnu jesenju i zimsku kampanju, sa ciljem da i druga polovina godine bude uspešna i rekordna. Druge nedelje avgusta ugostili smo produkcijsku kuću iz Njujorka, koja snima putopisnu emisiju o Beogradu i Novom Sadu sa akcentom na kulturu i ugostiteljsku ponudu, a početkom septembra očekujemo predstavnike medijskih kuća iz Velike Britanije i Slovačke – zaključuje Knežević.

NOVI SAD ISPRED DRUGIH GRADOVA U SRBIJI: Turizam Novog Sada beleži rekordne rezultate, a izraženo u procentima, Novi Sad je na samom vrhu u odnosu na ostale gradove u Srbiji, kada je reč o noćenju domaćih i stranih turista u toku prvih šest meseci ove godine.

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Statisticar

  pre 528 dana i 23 sata

  Jel strucnjaku neko objasnio da tih 20 hiljada rumuna rmbaci na promenadi, a nekoliko hiljada bosanaca na kraljevom parku? Tako da taj rast poseta ima veze sa TONS-om ko ja sa astrofizikom.

  Oceni komentar:
  6
  15
 • sremac

  pre 523 dana i 19 sati

  Čemu 3 skoro iste fotke dotičnog gospodina?

  Oceni komentar:
  4
  5
 • Jelena

  pre 489 dana i 6 sati

  Jos samo da javni WC radi na Petrovaradinu ahahahahahah ))))))))))))))))))))))))))))))
  kulturo...........

  Oceni komentar:
  0
  2
 • nema deda mraza

  pre 441 dan i 5 sati

  sta putinov lik trazi medju suvenirima iz novog sada?

  Oceni komentar:
  2
  2
bebe jkp lisje zagađenje vazduha elektrovojvodina isključenja raspored sahrana novi sad astrologija betanija isključenja struje saveti zbor građana isključenje vode novosadsko porodilište sremska kamenica zagađenje novorođenčad zodijak sahrane novi sad novosađani matičar novi sad dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad bez vode zdravlje magla horoskopski znaci raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija horoskop