Branislav Knežević, direktor TONS: Promotivne aktivnosti povećale broj turista u Novom Sadu

Branislav Knežević, direktor TONS: Promotivne aktivnosti povećale broj turista u Novom Sadu

Direktor Turističke organizacija Grada Novog Sada pričao je sa nama o veoma uspešnoj godini i o planovima za naredni period.

U poslednjih 9 godina TO Novog Sada beleži sve veće interesovanje turista za naš grad, što se ogleda kroz podatke Republičkog zavoda za statistiku naročito kada je reč o ostvarenom broju noćenja. Primera radi, u toku 2010. godine u Novom Sadu je noćilo oko 168.000 domaćih i stranih turista, dok je samo za prvih 6 meseci ove godine u Novom Sadu ostvareno preko 203.000 noćenja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije u periodu januar-jun 2018. godine ukupno je ostvareno 203.437 noćenja što predstavlja rast od 29,3% u odnosu na isti period prethodne godine. Od toga domaći turisti su ostvarili 73.820 noćenja (rast za 28,4%), a strani 129.617 (rast za 29,7%). Najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije (73.820), Rumunije (18.967), Hrvatske (11.421), Bosne i Hercegovine (11.100), Slovenije (7.957), Nemačka (5.941), Mađarske (5.091), Ruske federacije (4.755), Kine ( 4.643), ostalih evropskih zemalja (3.921).


Prihod od naplate boravišne takse je po rečima direktora TONS-a Branislava Kneževića u prvih šest meseci ove godine povećan za čak četvrtinu u odnosu na isti period prethodne godine i u 2018. godini iznosi 19.361.161,77 RSD.

- Kako je sajamska sezona počela krajem prošle godine, nije bilo pauze u radu Turističke organizacije Grada Novog Sada, jer su usledile brojne promocije kako na sajmovima, putem društvenih mreža, elektronskih medija, tako i putem direktnog kontakta sa medijima koji su nas posećivali u velikom broju. Turistička organizacija Grada Novog Sada realizovala je promotivnu kampanju za novogodišnje praznike i doček Nove godine "Zimska fantazija", koja je izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama, ali i putem televizije i radija, najavljujući dešavanja u decembru i januaru. Rezultat kampanje, ali i drugih promotivnih aktivnosti pokazali su uspeh, jer su smeštajni kapaciteti već u tom periodu, a naročito početkom 2018. godine beležili rast noćenja. U januaru je ostvaren rast noćenja domaćih i stranih turista od preko 22%, a već u februaru, mesec koji se tradicionalno smatra mesecom sa manje ostvarenim brojem noćenja, u Novom Sadu je ostvareno preko 46% više noćenja domaćih i stranih turista u odnosu na isti mesec prethodne godine – rekao je Knežević.

Kada je reč o poseti veb sajtu TONS-a, najveći broj upita na stranici dolazi iz Srbije, dok je po Kneževićevim rečima odmah iza najveće interesovanje za Novim Sadom iz Kine.

- U maju mesecu više upita ka sajtu TONS-a je bilo iz Kine nego iz Srbije. Ovi podaci nam govore da u narednom periodu možemo da očekujemo još više dolazaka gostiju iz Kine. Interesovanja za naš grad takođe stižu iz Rusije, Nemačke, Mađarske, Velike Britanije, Australije, Francuske – objašnjava naš sagovornik.


Kontinuiran rad, kako je Knežević dalje pojasnio, na promociji prethodnih godina od strane TONS-a, ali veoma uspešna i dobro osmišljena promocija TO Srbije, kao i nastupi TO Vojvodine, zatim dobra saradnja i zajednički nastupi na ciljanim tržištima sa TO Beograda doprineli su da Novi Sad bude sve poželjnija destinacija.

- U velikoj meri za dobre rezultate zaslužna je i turistička privreda našeg grada kao i veliki festivali poput Exita koji generišu veliki broj poseta, ali i veliki broj poslovnih događaja (kongresi, konferencije, sajmovi) i sve veći broj međunarodno značajnih sportskih događaja, koji privlače sve veći broj gostiju. S tim u vezi, u Novom Sadu se u proteklom periodu povećao i broj smeštajnih jedinica, pa tako danas raspolažemo novim kampom u blizini grada, velikim brojem hostela i smeštaja u domaćoj radinosti ali i novim hotelom visoke kategorije. U toku sajamske sezone promovisali smo Novi Sad na preko 20 domaćih i međunarodnih sajmova kao i "road show" nastupa na kojima su ostvareni značajni kontakti sa predstavnicima medijskih kuća, turističkih agencija, sa influenserima, blogerima, kao i brojnim potencijalnim turistima, a na kojima su prisustovali i predstavnici naše turističke privrede (agencije i smeštajni kapaciteti). Ovim nastupima postigli smo to da stalno budemo vidljivi i pred očima naših turista, kao i da ih stalno držimo zainteresovane za brojne atrakcije u gradu i okolini. Takođe, da ih informišemo o događajima, da im predstavljamo sve tajne grada putem promotivnih tura i da ih stalno pozivamo putem društvenih mreža da budu sa nama zbog mnogo novih turističkih sadržaja – rekao je Knežević.

U prethodnih nekoliko meseci TONS je ugostio značajne predstavnike medijskih kuća poput TV kuće TV5 Monde iz Francuske i Globtrotter iz Velike Britanije, kao i važne turoperatore iz Kine zadužene za evropsko tržište, a takođe i zvaničnike iz brojnih parlamentarnih delagacija, kao i zamenika gradonačelnika grada Šangaja je razgovarano o promociji na Kineskom tržištu.

- Uporedo sa promocijama, naše kolege su stalno prisutne na terenu. Redovnim obilaskom šireg područja grada, pronalaženjem novih "skrivenih" kutaka, radimo na saradnji sa predstavnicima turističke privrede, i prezentujemo ponudu u okolini grada, kao dobar razlog za produženje boravka u našem gradu i okolini. Salaši, čarde, vinarije, smeštajni kapaciteti, brojne manifestacije i događaji tokom čitave godine, sadržaji i aktivan odmor na Dunavu i Fruškoj gori, omogućavaju produženje boravka, što je za nas i našu lokalnu privredu veoma važno. Istovremeno, otkrivamo i nova mesta za odmor i razonodu za naše sugrađane – govori Knežević.Iza nas je 7. "OPENS Youth Fair", a ove godine sa promenjenim konceptom i brojnim novim saradnicima, stvoren je odličan osnov, kako Knežević objašnjava, za sledeću godinu, kada je Novi Sad Evropska prestonica mladih i kada će u tom svetlu grad biti i predstavljen na 8. "OPENS Youth Fairu" koji će biti jedan od centralnih događaja sledeće godine. Pripreme za taj događaj, kako Knežević naglašava, uveliko su u toku.

Turistička organizacija Grada Novog Sada će, kako je Knežević najavio, do kraja godine pripremiti i odštampati oko 70 publikacija (uključujući različite jezike).

- Pamflet "Turističke atrakcije" urađen je na 16 jezika, dok se ostale publikacije u skladu sa temom i ciljnim tržištima rade na manjem broju jezika. Ove godine rade se i nove publikacije, posebno za mlade, kako bismo spremno dočekali 2019. godinu od koje zaista puno očekujemo sa obzirom na prestižnu titulu Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope. Takođe, u izradi je i promotivni spot koji će uz nove publikacije predstaviti turističku ponudu za mlade i koji će biti deo jedne velike kampanje koju planiramo za narednu godinu, a koju ćemo sinhronizovati sa OPENSom. I ove godine realizujemo promotivne garantovane turističke ture namenjene pre svega našim sugrađanima, ali i posetiocima, a koje su se pokazale kao veoma uspešne – pojasnio je naš sagovornik.


Do kraja godine, u planu je i dopuna turističke signalizacije za dva nova hotela, što je nastavak projekta obeležavanja hotela u Novom Sadu. Prošle godine, obeleženo je 22 hotela na 82 lokacije sa 120 informativnih tabli.

- U decembru ove godine, Turistička organizacija Grada Novog sada biće domaćim velikim kompanijama koje se bave turizmom na Dunavu, a želja nam je da ovim turistima prikažemo ponudu turističke privrede, kako bi se produžio boravak turista sa belih lađa u Novom Sadu, i kako bi se ti turisti ponovo vratili u naš grad na nekoliko dana da uživaju u ponudi koja im se ovde nudi (vino, hrana, smeštaj, kulturno-istorijske lepote i celine i još mnogo toga). U ovom trenutku pripremamo se za brojne promocije koje nas očekuju na vodećim svetskim, kao i domaćim sajmovima do kraja godine, kao i za regionalnu jesenju i zimsku kampanju, sa ciljem da i druga polovina godine bude uspešna i rekordna. Druge nedelje avgusta ugostili smo produkcijsku kuću iz Njujorka, koja snima putopisnu emisiju o Beogradu i Novom Sadu sa akcentom na kulturu i ugostiteljsku ponudu, a početkom septembra očekujemo predstavnike medijskih kuća iz Velike Britanije i Slovačke – zaključuje Knežević.

NOVI SAD ISPRED DRUGIH GRADOVA U SRBIJI: Turizam Novog Sada beleži rekordne rezultate, a izraženo u procentima, Novi Sad je na samom vrhu u odnosu na ostale gradove u Srbiji, kada je reč o noćenju domaćih i stranih turista u toku prvih šest meseci ove godine.

Oceni vest:
9
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Statisticar

  pre 2022 dana i 4 sata

  Jel strucnjaku neko objasnio da tih 20 hiljada rumuna rmbaci na promenadi, a nekoliko hiljada bosanaca na kraljevom parku? Tako da taj rast poseta ima veze sa TONS-om ko ja sa astrofizikom.

  Oceni komentar:
  6
  15
 • sremac

  pre 2017 dana i 1 sat

  Čemu 3 skoro iste fotke dotičnog gospodina?

  Oceni komentar:
  4
  5
 • Jelena

  pre 1982 dana i 11 sati

  Jos samo da javni WC radi na Petrovaradinu ahahahahahah ))))))))))))))))))))))))))))))
  kulturo...........

  Oceni komentar:
  0
  2
 • nema deda mraza

  pre 1934 dana i 11 sati

  sta putinov lik trazi medju suvenirima iz novog sada?

  Oceni komentar:
  2
  2