Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije NS: Događaji tokom leta vraćaju turiste u naš grad

Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije NS: Događaji tokom leta vraćaju turiste u naš grad

Šta se dešava nakon godine sa pandemijom, vraćaju li se turisti u Novi Sad, koje promotivne aktivnosti TONS sprovodi i kakvi su planovi za naredni period, razgovaramo sa direktorom ove organizacije.

Novi Sad je turistička destinacija koja se nalazi u top 3 destinacije Srbije. Godinama unazad, Novi Sad privlači veliki broj tuirista - od kojih strani turisti čine dve trećine, pa se po tome, uz Beograd, izdvaja u odnosu na druge destinacije. Iza svih nas je veoma teška godina, ali podaci u vezi sa turizmom, koje smo dobili od našeg sagovornika, izuzetno su ohrabrujući.


Kako je pandemija uticala na Novi Sad i aktivnosti TONS-a-?

– Novi Sad je tokom 2019. godine realizovao brojne domaće i međunarodne kampanje, poput kampanje na kanalima Lonely Planet-a koji nas je i uvrstio u najpoželjnije gradove koje treba posetiti za 2019. godinu. Veliki broj realizovanih kampanja, najava velikih dođaja u Novom Sadu (20 godina Exita, svetski kongresi, sportska takmičenja) najavljivali su rekordnu turističku sezonu, što je rezultiralo dvocifrenim rastom turista u prva dva meseca 2020. godine. Pandemija je, nažalost, zaustavila kretanja i gradske destinacije stavila u težak položaj. Međutim, brzom reakcijom, osmišljavanjem novih kampanja poput "#Plati2NoćiOstani3", "52 Vikenda u Novom Sadu", "Novi Sad - harmonija koja inspiriše i budi sva čula", "Leto u Novom Sadu", "Jesen u Novom Sadu", "Zimska fantazija – Fotokonkurs" , kao i animacija preko 130 domaćih i reginalnih agencija kojima smo poslali program obilaska grada za tri dana, uspeli smo u određenim mesecima čak i da utičemo na rast domaćih turista. Kontinuitet u radu, kreiranje obimnog i kvalitetno sadržaja tokom ranijih godina, brzo prilagođavanje onlajn platformama koje su već bile u upotrebi, školski su primer kako treba da se nastupa u kriznim situiacijama.


Koje kampanje sprovodi Turistička organizacija Grada Novog Sada u cilju oporavka i vraćanja turista u Novi Sad?

– Kampanje koje smo započeli prošle godine, nastavili smo i pojačali novim u ovoj godini. Glavni fokus je na domaćim i regionalnim turistima, ali realizujemo i kampanje ka daljim destinacijama. Tokom prošle godine uspeli smo završimo produkciju oko 35 promotivnih spotova koji prate izdanje našeg popularnog vodiča "Novi Sad za Početnike", a koji predstvaljaju ponudu grada sa okolinom i Fruškom gorom. Ove spotove prezentujemo na našim društvenim mrežama, a putem dvomesečne kampanje na RTS-u predstavili smo osam spotova. Kampanjama putem bilborda i led displaja promovišemo Novi Sad u celoj Srbiji, ali i regionu, u gradovima poput Banja Luke, Ljubljane, Zagreba, Podgorice... Kampanje ralizujemo i putem domaćih i regionalnih portala, dok smo početkom godine plasirali i članke u Ruskoj Gazeti. Putem novootvorenog kanala na Instagramu, u toku je realizacija kampanje ka Moskvi i Instanbulu, a od septembra kreće i tromesečna kampanja putem vodeće svetske platforme "Trip Adviser". U toku je i Literarni konkurs "Novi Sad - harmonija koja inspiriše - zapisi i doživljaji Novog Sada", putem kojeg smo pozvali sve kreativne ljude da nam pošalju kratke priče - zapise iz Novog Sada.


Šta su noviteti i projekti koje priprema TONS?

– Pored promocije, u toku je i izrada dva velika projekta čiji je akcenat na Frušku goru. Izrada vinskih ruta sa ciljem dobijanja gotovih turističkih proizvoda biće zanimljivi ne samo agencijama, već i individualnim turistima. Definisano je šest vinskih ruta, koje obuhvataju ne samo vinarije koje su otvorene za prihvat turista, već i turističke atrakcije na rutama. Ovaj projekat povezaće preko 50 subjekata turističke privrede. Veći deo projekta je urađen, a do kraja septembra očekujemo završetak projekta. Vinske rute biće implementirane u buduće kampanje, jer je intereovanje turista za iovaj vid turizma sve veći. Fruška gora, duž Partizanskog puta, od Banstola do Neština je istraživački projekat na kome se aktivno radi i koji će predstavljati novi turstički proizvod koji će takođe, povezavi veliki broj subjekata. Završetak projekta planiran je do kraja godine, kada ćemo i više govoriti o njemu.


Koja su Vaša očekivanja za drugu polovinu godine, kao i za 2022. godinu, kada će Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice klulture?

– S obzirom na veliki broj promocija i na sve aktivnosti koje preduzimamo, očekujemo da ova godina bude značajnije bolja od prethodne i, uz dobru epidemiološku situaciju, da će nam se turisti brzo vratiti. Svetski događaji tokom leta u Novom Sadu, poput Exit festivala, Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu, Svetskog Tamburica festa, Kaleidoskopa kulture, Festivala uličnih svirača i mnogih drugih, vraćaju naš grad u centar letnjih manifestacija. Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture za 2022. godinu, sa bogatim programom i dešavanjima koja nam predstoje naredne godine, ima veliku priliku, koju ćemo, siguran sam, iskoristiti da skratimo predviđeni period za oporavak. Verujem da ćemo uspeti ne samo da se vratimo na nivo, već i da ćemo prestići broj dolazaka i noćenja iz 2019. godine.

Oceni vest:
2
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan