BRITANSKI "DJ MAG": Exit je mnogo više od festivala, to je kultura za sebe

BRITANSKI "DJ MAG": Exit je mnogo više od festivala, to je kultura za sebe

Novo priznanje stiglo od vodećeg svetskog magazina o elektronskoj muzici.

U septembarskom broju "DJ Maga", u velikom izveštaju sa ovogodišnjeg Exita, navodi se da je "Exit puno više od festivala, više od pokreta, više od brenda. Zajedno sa sestrinskim Sea Dance festivalom u Crnoj Gori i budućim širenjem na sve popularniju hrvatsku obalu, Exit je postao kultura za sebe i odraz muzike kao pogonske sile za promenu, te blistav primer šta mladi mogu da postignu kad se nečemu posvete u celosti".

Čitaoci se dalje podsećaju da se radi o jedinstvenom primeru festivala koji je nastao iz bunta i želje mladih za društvenim promenama, a koji se "danas smatra za jedan od najboljih na svetu", kako se navodi u tekstu.

Uticajni časopis već na početku postavlja i retoričko pitanje: "Iskreno, ko bi rekao da će nakon što su prijatelji i studenti pokrenuli Nulti Exit, stodnevnu proslavu muzike, umetnosti i, iznad svega, slobode, protiv opresivnog sistema koji je držao Balkan u izolaciji, ne samo da će im to proći, već i da će oživeti duh ljudi i 16 godina kasnije voditi jedan od najpoznatijih i najvoljenijih festivala u Evropi!"

"DJ Mag" navodi i bogatu istoriju Petrovaradinske tvrđave, te lepote i gostoprimljivost Novog Sada, koji su uz EXIT postali poznate destinacije i putnicima izvan granica Srbije. Ne samo da bine smeštene u moćnim rovovima tvrđave imaju magičan efekat, već je "svaka od četiri noći ispunjena je mnoštvom vrhunskih izvođača, istovremeno pokrivajući toliko žanrova, za šta bi i jedan Glastonberi morao dobrano da se potrudi", piše u tekstu.

Od izvođača posebno su izdvojeni rokeri Bastille, zvezdana Ellie Goulding, tehno doajen The Hacker, didžej duo Dimitri Vegas & Like Mike, legendarni fank doktor George Clinton, indi rokeri The Vaccines, bass trio Ivy Lab, londonski reper Stormzy, uz poseban osvrt na novi, revolucionarni šou Richieja Hawtina na Dance Areni.

Ipak, posebno mesto u celom izveštaju zauzima završnica na glavnoj bini i rekorderski koncert legendarne grupe The Prodigy. "DJ Mag" tvrdi da nikad nisu "svedočili luđoj atmosferi i publici za sve ove godine postojanja" i svima na svetu preporučuje da, ukoliko im se ikad ponovo ukaže takva prilika, žestoki bend iz Eseksa obavezno gledaju uživo na njihovom omiljenom festivalu – Exitu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan