Brnabić: Elektronsko prijavljivanje beba do kraja godine u celoj zemlji

Brnabić: Elektronsko prijavljivanje beba do kraja godine u celoj zemlji

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić najavila je danas da će do kraja godine u celoj Srbiji biti moguće elektronsko prijavljivanje novorođenih beba.

Ana Brnabić je u Skupštini Srbije u raspravi o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, rekla da roditelji više neće morati da popunjavaju prijave i obrasce po šalterima nego elektronski bez ikakve naknade.

- To će do kraja godine funkcionisati u svim porodilištima u Srbiji, tako da roditelji ne moraju više da popunjavaju prijave i obrasce, nego će elektronski da prijave bebu, odmah za deset minuta, besplatno i na adresu na koju je dete prijavljeno država će poslati izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja, rekla je ministarka.

Ona je kazala da će automatski sa tim procesom biti pokrenut i proces prijave za PDV.

Odgovarajući poslaniku Nove stranke Zoranu Živkoviću na kritike zbog najavljenog ukidanja povraćaja PDV za opremu na bebe, Brnabić je rekla da se ne uzima PDV od beba, već da se menja način davanja tog PDV-a, kako bi roditeljima omogućili da lakše dobiju PDV a ne da skupljaju račune pa onda podnose zahteve.

Ona je povodom kritike Živkovića što roditelji moraju da čekaju na šalterima da bi prijavili tek rođenu bebu umesto da budu kući sa njom, rekla da je taj sistem mogao i mnogo ranije da se promeni, ali da se na žalost tek sada na tome radi.

- Naravno da ne mislim da roditelji kada dobiju bebu treba da provode vreme po šalterima i zato će se to promeniti, ali ako je to najnormalnija stvar i najlakša na svetu, kako je rekao Živković, onda ste mogli vi da je uradite, a ne na žalost da to tek sada bude promenjeno, rekla je Ana Brnabić.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadska policija klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje betanija NURDOR novosađani servisne informacije novi sad RHMZ servisne informacije bez vode raspored sahrana novi sad Isključenje struje bebe Vreme u Novom Sadu dnevni horoskop isključenja struje crna hronika gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskopski znaci Futog isključenje vode sremski karlovci novorođenčad mup novi sad horoskop raspored sahrana i ispraćaja