Brnabić: KCV dobija još 25 respiratora, Stevanović: Trećina pregledanih pacijenata zahteva bolničko lečenje

Brnabić: KCV dobija još 25 respiratora, Stevanović: Trećina pregledanih pacijenata zahteva bolničko lečenje

Krizni štab za borbu protiv korona virusa od danas će ponovo svakodnevno održavati konferencije za medije u 15 sati. Ovaj put, na pitanja novinara su odgovarali Ana Brnabić, dr Goran Stevanović i dr Srđa Janković.

Brnabić: Tražiću da nošenje maski bude obavezno u zatvorenom prostoru u celoj Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će predložiti da se nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uvede kao obavezno za celu Srbiju, bez obzira da li je u nekom mestu proglašena vanredna situacija ili ne.

Ona je rekla da je u poslednja četiri dana opao broj novozaraženih, što je, kako je navela, rezultat obaveze korišćenja sanitarnih maski u gradovima gde je proglašena vanredna situacija. Dodala je da je u poslednja 24 časa 159 osoba hospitalizovano u Srbiji zbog korona virusa.

Iznela je da su zbog težine stanja 40 respiratora poslati u opšte bolnice i u onim gradovima u kojima ih do sada nije bilo, dok je u Klinički centar Vojvodine dobio još 25 respiratora.

Brnabić je uputila molbu da se ljudi ne okupljaju jer je to "atak na zdravstveni sistem", kao i da će se posledice protesta i proslava videti u narednih nekoliko dana. Ona je dodala da je izuzetno važno da "svi poštujemo mere", da ne bi moralo ponovo da se uvodi vanredno stanje. 

Kazala je da država ima sve što je potrebno za borbu s korona virusom, između ostalog i 180.000 testova u magacinima. 

Stevanović: Ne smanjuje se broj pacijenata koji zahteva bolničko lečenje

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović naveo je na današnjoj konferenciji Kriznog štaba da se ne smanjuje broj hospitalizovanih pacijenata, odnosno da trećina pregledanih zahteva bolničko lečenje. Prema njegovim rečima, prosek hospitalizacije i dalje traje duže od dve nedelje.

Stevanović je napomenuo da prosek pacijenata na respiratorima u odnosu na broj inficiranih između pet i sedam odsto, što je i prosek na svetskom nivou.

Janković: Još uvek ne možemo da se oslonimo na kolektivni imunitet 

Epidemiolog Srđa Janković je rekao da postoje očekivanja da prokužavanje virusa može da utiče na kolektivni imunitet i stepen težeg oboljevanja na jesen, ali da se u ovom trenutku ne može reći koliko možemo da se oslonimo na to. Dodao je da još uvek ne znamo da li je imunitet, koji ostaje nakon što je preležan Kovid-19, sposoban da zaštiti od nove infekcije. 

Mere prevencije od zaražavanja su alfa i omega naše strategije u ovom trenutku – zaključio je Janković.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandar NS

  pre 303 dana i 4 minuta

  Nagradno pitanje za sve novinare sa konferencija za novinare kriznog štaba: ima li iko od vas muda da pita premijera Brnabića zašto nikada ne nosi masku u zatvorenom prostoru?

  Oceni komentar:
  0
  1