Brnabić najavila pomeranje EPK sa  2021. na 2022. godinu

Brnabić najavila pomeranje EPK sa 2021. na 2022. godinu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i direktor Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković obišli su Kreativni distrikt u Kineskoj četvrti.

Tom prilikom predstavljeni su dosadašnji rezultati i koncept mreže kulturnih stanica, kao jedinstvenog modela decentralizacije kulture u Novom Sadu.

Vodimo policentričnu kulturnu politiku, otvaramo kulturne stanice po celom gradu i u prigradskim naseljima. Ovaj prvi završeni objekat u Distriktu namenjen je OPENS-u koji je odlično realizovao svoje programe u godini titule. Nastavićemo dalje istom snagom da ulažemo u očuvanje kulturnog i industrijskog nasleđa, ali i u nove sadržaje, jer cilj je da naša deca ostanu ovde – naglasio je gradonačelnik Vučević.


Premijerka Brnabić zahvalila se Novom Sadu što je pokazao kojim putem treba da se ide u kulturi, omladinskoj politici, kreativnom stvaralaštvu i tako Srbiji otvorio nove perspektive.

Trudila sam se da kulturu, inovacije i stvaralaštvo stavim u fokus rada Vlade, jer bez toga nema uspešne zemlje. Ponosna sam što smo završili radove na Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, na uređenju Galerije Matice srpske u Novom Sadu i obnovi Narodnog pozorišta u Vranju. Mi smo jedina Vlada u istoriji Srbije koja je uzela kredit za ulaganje u infrastrukturu u kulturi. Od Razvojne banke Saveta Evrope uzeli smo 20 miliona evra za unapređenje kulturne infrastrukture, i to je jasan signal mladima kako želimo da naša zemlja izgleda. Po modelu projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" Vlada pokreće novi projekat Nacionalne prestonice stvaralaštva. U narednim godinama biraćemo grad ili opštinu koji će biti Nacionalna prestonica stvaralaštva, pa ćemo ulagati u te sredine, da ostane legat u celoj Srbiji. Cilj nam je da decentralizujemo stvaralaštvo i kulturu, pa će za tu titulu moći će da konkurišu svi, osim Novog Sada i Beograda. Plan je da krajem ove godine objavimo poziv da gradovi i opštine konkurišu sa programima, a sam projekat bi bio realizovan 2023. godine, jer će verovatno doći do pomeranja Evropske prestonice kulture sa 2021. na 2022. godinu, zbog krize izazvane pandemijom – rekla je Ana Brnabić i najavila da će od prvog septembra ove godine u gimnazije biti uvedena specijalizovana umetnička odeljenja.

 U Aplikacionoj knjizi za EPK, obećali smo tri kulturne stanice, a danas sto posto garantujemo da će ih biti osam u Novom Sadu, a verovatno i više. Kulturne stanice su potreba zajednice, a preko njih ćemo pružiti snažnu podršku novosadskim umetnicima kroz programe, pozive i konkurse. Priča kreće sa festivalom Neo, neklasičnim festivalom klasične muzike, kada će se novosadski muzičari predstaviti građanima u kulturnim stanicama širom grada. Potom slede programi i iz drugih oblasti umetnosti, a za mesec dana biće formiran sajt na kojem će sve te aktivnosti biti objedinjene, te će zainteresovani moći da se informišu i odaberu sadržaje za sebe – izjavio je Nemanja Milenković.

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan