BRNABIĆ: Stekli su se uslovi za ukidanje vanrednog stanja

BRNABIĆ: Stekli su se uslovi za ukidanje vanrednog stanja

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na sednici Skupštine Srbije da su se, prema mišljenju struke, stvorili svi uslovi da se vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta, ukine.

Brnabić je na ovoj sednici, na kojoj su poslanici počeli raspravu o ukidanju vanrednog stanja, istakla da je uslov bio da više od sedam dana imamo manje od pet odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih na korona virus.

Taj uslov je ispunjen, od 28. aprila smo ispod pet odsto, rekla je premijerka i pozvala poslanike da ukinu vanredno stanje i da ono ne ostane ni dan duže nego što je to neophodno.

Ona je objasnila da se neće ukidati krizni štabovi, jer će biti nastavljeno testiranje građana kako bi se obezbedila puna sigurnost radi prevencije za eventualni drugi talas epidemije.

Brnabić je najavila da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti jasno određene mere pod kojima će građani ulaziti u Srbiju iz inostranstva, a kako bi bili u karantinu.

Izaći ćemo u petak ili ponedeljak sa jasnom preporukom. Razmišljamo o tome da dokaz bude ili negativan test na korona virus koji je osoba prethodno uradila u zemlji iz koje dolazi ili ćemo mi raditi test, rekla je premijerka.

Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će razmatrati Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnela Vlada Srbije, a kojoj prisustvuju premijerka Brnabić i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Poslanici raspravljaju o Predlogu zakona o važenju uredbi koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja.

Biće ukinuto 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja i učešće u krivičnom postupku.

Do stupanja na snagu neophodnih zakona, nastaviće da važi 15 uredbi koje se odnose na pomoć privredi i poljoprivredi, drumskom saobraćaju, rokove za podnošenje finansijskih izveštaja i rokove u upravnim postupcima.

U predlogu zakona piše i da će nadležne izborne komisije 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Izvor: srbija.gov.rs

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan